Politie pakt 57 actievoerders op, vijf minderjarigen

De politie heeft vanochtend in Wijster in totaal 57 actievoerders boeren opgepakt, onder wie 5 minderjarige kinderen. Eerder meldde de politie nog dat vijftig boeren waren aangehouden. Ze werden aangehouden omdat ze met trekkers demonstreerden terwijl dat verboden was.
Niet iedereen kon worden aangehouden. "We hebben met de beschikbare mankracht de aanhoudingen kunnen doen, die mogelijk waren. Zoals dat vaker gaat bij massale bijeenkomsten, moeten we kiezen. En dat hebben we ook gedaan." Volgens politiewoordvoerder Gery Veldhuis verliep alles vanochtend rustig. De opgepakte boeren worden voorgeleid voor de hulpofficier van justitie. Ze krijgen een bekeuring van 390 euro. De minderjarigen worden doorverwezen naar HALT.

Kat- en muisspel

De politie wist dat boeren ergens bijeen zouden komen, maar niet dat dat bij afvalverwerker Attero in Wijster zou zijn. "Attero is een paar uur platgelegd, zou je kunnen zeggen", vertelt Veldhuis, die spreekt van een soort kat- en muisspel tussen boeren en politie. "De hoofdingang werd geblokkeerd, waardoor vrachtwagens met vuil het terrein niet op konden."
De Veiligheidsregio Drenthe had demonstraties met landbouwvoertuigen verboden, nadat boeren meerdere dagen achter elkaar blokkades opzetten. "We weten waarom boeren willen demonstreren", begrijpt Veldhuis. "Maar het gebruik van trekkers heeft ertoe geleid dat bestuurlijk Noord-Nederland heeft gezegd: dit kan zo niet langer. Wij zijn gevraagd om te handhaven."

'Hart onder de riem'

De opgepakte boeren worden gesteund door enkele tientallen collega-boeren en andere sympathisanten, buiten bij het politiebureau aan de Balkengracht in Assen. "Boeren komen voor elkaar op", reageert Janita Steenbergen. "Attero kan stikstofrechten opkopen, wij niet. Wij boeren krijgen alleen maar de schuld van stikstofuitstoot. Er wordt door ons al heel veel gedaan, maar dat wordt maar niet gezien."
Steenbergen denkt niet dat steun voor boerenprotesten begint af te brokkelen. "Jarenlang hebben we niks gedaan, want boeren overtreden niet zomaar de regels. We moeten al voldoen aan duizenden regels. Dat hebben we altijd netjes gedaan, maar als je te ver gaat, ga je te ver."
Ook Jacqueline de Wit kwam naar het politiebureau. "De regelgeving is waanzinnig en moet van tafel. Zolang dat niet gebeurt, kan het zijn dat zulke acties doorgaan." Volgens De Wit doen de meeste boeren niet moeilijk over een boete van 390 euro.
Rond vijf uur vanmiddag hadden de laatste opgepakte actievoerders het politiebureau in Assen weer verlaten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.