Dit is het mooie Drentse nieuws van 2023

Het koor repeteert elke dinsdagavond
Emmen krijgt een Koor Geen Gehoor © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Het jaar 2023 kent in onze provincie als ieder jaar vele hoogte- en dieptepunten. Tranen van het lachen en tranen van het huilen, het is het leven in een notendop. Om in deze donkere dagen wat licht te brengen zetten wij het mooie nieuws van dit jaar nog eens op een rij.
En er is genoeg om vrolijk van te worden, verrassingen voor mensen, veel liefde en ontroerende momenten.
Bijvoorbeeld in Assen, waar de familie Hamstra begin januari een gloednieuwe extra lange rolstoelbus voor de deur heeft staan. Dankzij meer dan 1600 donaties kan het vijfkoppige gezin gezamenlijk op pad. Zowel moeder Elly als de kinderen Micha en Amy hebben een rolstoel nodig voor langere afstanden. In een gewone auto is het onmogelijk om alle hulpmiddelen en ook nog de kinderwagen voor baby Ezra mee te krijgen. Maar dat lukt nu wel.

Gezond oud worden

De 84-jarige Dirk Dolfing uit Beilen probeert op de oude dag op zijn manier gezond te blijven. Hij wandelt met grote regelmaat naar de top van de VAM-berg in Wijster. Hij probeert het zelf bij te houden, zo vertelt hij: "Ik heb drieduizend beklimmingen afgevinkt op de kalender. Maar daar mag je nog wel vijfhonderd bij optellen."
Dat sport en de oude dag prima samen gaan bewijst ook de 90-jarige Anna Buiter uit Eext. Wekelijks meldt zij zich op de tennisbaan, waar ze vooral een goede backhand laat zien. "Ik moet altijd in beweging blijven. Vroeger ben ik boerin geweest, toen werkte ik veel op het land en heb ik veel koeien gemolken. Het werk thuis kan ik ook nog allemaal doen. Ja, dat vind ik echt belangrijk", vertelt de 90-jarige.

Koor Geen Gehoor

In Emmen komen de beste valszingers wekelijks samen in wijkcentrum De Meerstede. Daar repeteert sinds begin dit jaar Koor Geen Gehoor. Het koor voor mensen die niet perse kunnen zingen, heeft al groepen in Friesland en Groningen, maar nu dus ook in Drenthe. "Het valt reuze mee met hoe spannend het de eerste keer was", zeggen Trijntje Bosma en Jolanda de Graaf, die als collega's en vriendinnen bij het koor zitten. "Vooral als je met elkaar zingt, hoor je het niet zo. En je hebt er ook achtergrondgeluid van de muziekbox bij. Het is gewoon geweldig. Je hebt er gewoon iedere week weer zin in. Het is goed voor lijf, longen en humeur."

Regenton

Jens Schurer uit Roden is elf jaar oud en milieubewust. Op zijn initiatief krijgen alle scholen in Noordenveld een waterton om met regenwater bijvoorbeeld planten water te geven. Hiermee kunnen de scholen duizenden liters drinkwater besparen. Het idee van Jens ontstaat tijdens het werk in de schooltuin. "Op mijn school gaven ze de plantjes in de tuin gewoon nog kraanwater. Toen dacht ik, zo moet je dat niet doen. Als je een regenton hebt, heb je gratis water." Het plan wordt direct enthousiast omarmd door Kirsten Ipema, wethouder Duurzaamheid in Noordenveld.
Tekst gaat verder na de foto
Alle scholen in Noordenveld een regenton dankzij Jens
Jens zorgt voor gratis regenton op scholen © RTV Drenthe

Aan de slag in Gambia

Mechanisatiebedrijf Tijms in Geesbrug gaat de boer op in Gambia. Het bedrijf wil daar de pindaoogst verbeteren. Het belangrijkste exportproduct van Gambia heeft te lijden onder ziektes en plagen. Tijms tekent met partners een contract om bijna 17 miljoen euro aan landbouwkennis, irrigatiesystemen en machines te leveren aan het Afrikaanse land. De verwachting is dat met deze investeringen percelen met pinda's, groenten, aardappelen en mais voor de lokale markt, meer gaan opleveren.

Valentijnsfeest

De tienjarige Fay en haar elfjarige vriendinnen Lieke en Lora houden in Meppel een Valentijnsgala voor Het Vergeten Kind. Het drietal probeert op allerlei manieren geld in te zamelen. Dat valt ook bij de gemeente in goede aarde: "Ik vind het fantastisch dat een paar jonge meiden het initiatief neemt om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen in de samenleving", zegt wethouder Jeannet Bos.

Kraomschudden

Bij de schaapskudde op het Hijkerveld wordt het eerste lammetje geboren. De eerste twee weken wordt het dier hermetisch afgesloten van de buitenwereld, om te voorkomen dat de Q-koorts wordt overgedragen. Begin februari lijkt heel vroeg voor de geboorte van lammetjes, maar dat valt volgens kuddehouder Freerk Heuker wel mee. "Lammetjes worden natuurlijk geassocieerd met het voorjaar, maar het komt ook vaak genoeg voor dat ze in de wintermaanden al geboren worden."

Kinderhartchirurgie UMCG blijft open

Het is in februari feest bij veel ouders in onze provincie. De afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG in Groningen blijft open. Bij onder anderen Debbie Schilstra-Schaafsma uit Zuidlaren wordt gelijk taart gehaald. Debbie strijdt al jaren voor het behoud van de afdeling in het Noorden. Haar zoontje Sem is geboren met een hartafwijking.

Carnaval

Het dorp Pesse viert voor het eerst carnaval. Er is wel een rasechte Limburgse voor nodig om het feest van de grond te krijgen. Tamara van Breukelen-Broeksmit woont ruim 18 jaar in Drenthe en vindt het hoog tijd voor een goed carnaval in onze provincie. Ze is niet ontevreden: "Het gaat boven verwachting. Je hoort wel een aantal zeggen 'ik kom niet verkleed en ik ga echt niet in de polonaise.' Maar we hadden in de middag meer dan 120 kinderen, dus we hebben nog van alles bij moeten kopen", lacht ze.
Tekst gaat verder na de foto
carnaval Pesse
In Pesse wordt voor de eerste keer carnaval gevierd © RTV Drenthe

China Lights

Lichtjesfestijn China Lights in Emmen sluit begin maart de deuren, maar gaat een dag later toch weer open, speciaal voor chronisch zieke kinderen en hun familieleden. Met 600 bezoekers wordt het een geslaagde avond,. Onder anderen Ramona en Ize zijn van de partij: "Het is voor ons gewoon een leuk uitje", aldus Ramona. "Ize vindt het heel fijn om onder de mensen te zijn. Ze houdt van dit soort uitjes. Het kost haar veel energie, maar we proberen het zoveel mogelijk te doen."

Van Gogh

Kunstschilder Vincent van Gogh keert terug naar Hoogeveen. Een gigantische portret van de kunstenaar verrijst daar op de muur van een flatgebouw. De gemeente Hoogeveen viert op deze manier dat het 140 jaar geleden is dat de wereldberoemde schilder Drenthe bezocht, met als eerste stop Hoogeveen.

Zwemdiploma

Na bijna twee jaar elke week oefenen behaalt de 78-jarige Jurrie Oosterloo uit Hoogeveen zijn zwemdiploma A. Hij gaat een beetje nerveus te water, maar slaagt uiteindelijk met vlag en wimpel voor de verschillende zwemonderdelen. Na afloop staat hij zo trots als een pauw met zijn diploma op de foto.

Ring

Op een onbekende plek In Drenthe is een royaal versierde Middeleeuwse gouden ring gevonden, met de edelsteen die was ingelegd er nog naast. Dat melden stichting Het Drentse Landschap en het Drents Museum. Het museum vermoedt dat de ring uit de negende eeuw stamt. De ring is al in de zomer van 2020 gevonden, maar de vondst wordt pas in maart dit jaar gemeld. Om te voorkomen dat mensen in het gebied gaan zoeken, wordt de exacte vindplaats van de ring niet bekendgemaakt.

Scorende scooter

Veel opzien baart een inwoner van Veenhuizen door met een scooter het voetbalveld in zijn dorp op te rijden. Duizenden mensen zien dit online gebeuren tijdens de wedstrijd Veenhuizen-Vitesse'63, een kelderkraker in de zaterdag derde klasse D. De man uit Veenhuizen komt tot zijn daad omdat hij boos is over het vuurwerk dat rond het voetbalveld wordt afgestoken. Zijn paarden zijn daardoor op hol geslagen. De voetbalclub in Veenhuizen en de scooterrijder betreuren naderhand het voorval, maar de scooter scoort goed op social media.
Tekst gaat verder na de video
Scooterrijder rijdt voetbalveld op

'Die auto betekent alles'

Met de grootste zorg onderhoudt Theo Veenker uit Nieuw-Schoonebeek zijn klassieke Opel Manta B uit 1976. Als monteur koestert hij een liefde voor oude vehikels, maar bij deze bolide gaat de liefde net iets dieper. De Manta is een blijvende herinnering aan zijn broer Martin, die ruim dertig jaar geleden overleed. "Wat die auto voor mij betekent? Alles." In de jaren tachtig krijgen beide broers de auto in bezit. Op 16 augustus 1991 komt Martin bij een bedrijfsongeval om het leven.

Verkeersparkfan

De derde dag van april dit jaar is een feestdag voor Henk Brink uit Assen. Deze Drent is gek van het Verkeerspark. Sinds de definitieve sluiting in 2014 verzamelt hij zoveel mogelijk wagens uit het park. Henk begon met een politiewagen, breidde verder uit en nu heeft ook de verkeersparkbus gevonden. Henk is dolgelukkig met zijn nieuwe aanwinst.

Lintjesregen

Bij de traditionele lintjesregen in onze provincie krijgen eind april 81 mensen een lintje opgespeld. Het gaat om 34 vrouwen en 47 mannen. Het aantal lintjes is iets lager dan in 2022. Toen kregen 86 Drenten een onderscheiding.

Vrachtwagenpanda

De 18-jarige Jason Reij uit Ter Apel is werkzaam bij transportbedrijf Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Jason heeft een Fiat Panda, maar is idolaat van vrachtwagens. En dus bouwt hij zijn pandaatje om tot een vrachtwagen met alles erop en eraan. Een dure hobby is het, want Reij heeft al een aantal boetes gekregen. "Ja, het mag allemaal wel, maar zodra ik de schakelaars omzet en de lampen gaan aan dan mag het niet. Mijn moeder is er niet zo trots op, ik heb al een aantal bekeuringen gehad."
Tekst gaat verder na de video
Vrachtwagenpanda: Jason maakt van zijn Fiat een vrachtwagen

Wereldbakdag

Halverwege mei duikt de 92-jarige Martje Derks-Lautenbach op in ons nieuws. Al zo'n 65 jaar lang staat zij elke week in de keuken om te bakken. Ze maakt koekjes, schuimbollen, boterkoek en vooral appeltaart. "Ik heb in totaal al zo'n duizend taarten gebakken", vertelt ze lachend. De lekkernijen eet ze overigens niet zelf op. Ze deelt ze vooral uit aan familieleden en vrienden. Van Wereldbakdag op 17 mei heeft ze nog nooit gehoord en het doet haar ook niets, "Ik heb het mijn hele leven al gedaan. Ik doe het altijd met heel veel plezier", vertelt ze.

Drèents Liedtiesfestival

Zangeres Lisa Harms uit Emmer-Compascuum wint met het nummer Tot de zun uut giet de elfde editie van het Drèents Liedtiesfestival. Naast de titel ontvangt ze een geldbedrag van 2000 euro om haar lied op te nemen en uit te brengen. Daarnaast plaatst ze zich voor het Regio Songfestival, waar elke regionale omroep een eigen artiest afvaardigt voor de finale. En ook mag ze naar het Italiaanse Udine het Nedersaksisch vertegenwoordigen op het Europees Songfestival voor Minderheidstalen.

Engelbewaarder

Het is een topjaar voor zanger Marco Schuitmaker uit Roden. In voetbalstadions, kroegen en op festivals, overal is zijn nummer Engelbewaarder te horen. In een mum van tijd bestormt de 24-jarige zanger de Nederlandse hitlijsten. Hij is de grote winnaar van de Buma NL Awards 2023. Tegen het einde van het jaar wordt bekend dat de plaat een van de hoogste nieuwe binnenkomers in de Top 2000 van Radio2 is.
Tekst gaat verder na de foto
Marco Schuitmaker uit Roden ontving goud voor zijn hit Engelbewaarder.
Marco Schuitmaker uit Roden met 'goud' voor zijn hit Engelbewaarder. © RTV Drenthe / Floor Visser

De trein naar Parijs

Vervoerder Arriva komt in juni met het plan om vanaf 2026 dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs te laten rijden. De trein vertrekt om 05.30 uur vanuit Groningen en komt rond 10.40 uur aan op Gare du Nord in Parijs. Om 19.15 uur vertrekt de trein weer vanuit Parijs, om rond 00.30 uur aan te komen in Groningen. Will Gerbers van reizigersvereniging Rover Drenthe is aangenaam verrast door de aankondiging. "Ik vind het een prima plan, mits die stopt in Assen", zegt ze. Dat is Arriva voorlopig niet van plan.

Geen boortorens

Goed nieuws ook in deze maand voor de Koloniën van Weldadigheid. Vermilion gaat daar geen boortorens voor gaswinning plaatsen in gebieden waar dat schadelijk is voor de werelderfgoedstatus. Dat meldt het bedrijf aan RTV Drenthe. Onder meer Wilhelminaoord en Vledderveen vallen daardoor af als mogelijke boorlocaties.

Hoog bezoek

Koning Willem-Alexander brengt op maandag 12 juni een bezoek aan Drenthe, wanneer hij de voorstelling East Side Story van Theater Aan de Andere Kant (ADAK) bijwoont. Het theaterstuk vertelt het verhaal van Molukkers die twintig jaar in voormalig Kamp Schattenberg in Westerbork woonden en daarna naar Bovensmilde zijn verhuisd. De voorstelling leidt bezoekers van het woonoord via Hooghalen naar de Molukse wijk in Bovensmilde.

Smaak

Nino Bouwers uit Oosterhesselen werkt samen met zijn opa aan de restaurantgids 'Smaken van Drenthe'. Na een strenge selectie beoordelen Bouwers en zijn mede-auteurs Maiko Smits en Xander Bouma, 44 restaurants in onze provincie. De foto's maakt Nino met zijn grootvader Julius Pangkey. Opa werkte jarenlang als fotograaf, onder meer bij de Hoogeveensche Courant.

Jannes 50

Volkszanger Jannes uit Emmen blaast op 26 juni 50 kaarsjes uit. De zanger betoverde menig muziekhart met hits als Adio Amore Adio, Ik wil naar Griekenland en Zwevend Naar 't Geluk. Met een doos taart in z'n handen gedrukt vertelt Jannes over het bereiken van het vijftigste levensjaar. "Ja, Abraham. Je voelt er niks van, maar toch", dubt hij er wat over.

TT

Eind juni is het natuurlijk tijd voor motorspektakel TT in de Drentse hoofdstad. Het is lekker druk op de kermis en ook de races trekken veel bezoekers. In de TT Week komt ook 'TT-oma' Janny in het nieuws. De 89-jarige Janny Gorter-Van Leeuwen loopt door de stad en schiet met een waterpistool op voorbijgangers. Zo krijgen ze wat verkoeling, want het is met 30 graden best warm. Duizenden keren worden de video's met de TT-oma gedeeld op social media.
Zie hieronder de video van TT-oma Janny. Tekst gaat daarna verder.
TT-oma brengt verkoeling tijdens de TT Week

Koningsdag 2024

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen maakt begin juli bekend dat de koninklijke familie volgend jaar in zijn stad Koningsdag komt vieren. De laatste keer dat de koninklijke familie Koningsdag/Koninginnedag in Drenthe vierde is 21 jaar geleden, in 2002. Toen brachten koningin Beatrix en haar familie een bezoek aan Hoogeveen en Meppel. Op zaterdag 27 april 2024 komt koning Willem-Alexander dus met zijn familie naar Drenthe om zijn 57ste verjaardag te vieren. Emmen laat inwoners meedenken over het programma van die dag voor de koninklijke familie. De hotels in de stad zijn rond 27 april al volgeboekt.

Provinciebestuur

Drenthe heeft begin juli een nieuw provinciebestuur. De onderhandelingen tussen BBB, PvdA, VVD en CDA worden afgerond. De partijen bereiken in eerste instantie een akkoord op hoofdlijnen. De BBB is bij de verkiezingen in maart veruit de grootste geworden in de Provinciale Staten van Drenthe met zeventien van de 43 zetels. De PvdA, VVD en CDA blijven daar met respectievelijk vier, vier en drie statenzetels ver achter.

Windhoos

Meerdere pittige buien trekken af en toe over Drenthe. We hebben daar last van, maar ze leveren soms ook mooie plaatjes op, zoals in Sleen. Daar lijkt in juli een trechtervormige windhoos onder een onweerswolk te hangen. "De buien waren inderdaad vrij actief, met twee onweershaarden. Het gebied rond Emmen en de omgeving van Meppel en Hoogeveen kregen de meeste neerslag", vertelt RTV Drenthe-weerman Hans Nienhuis.

Koffiemolens

Hij heeft er maar liefst 264. De 77-jarige Jan Hut uit Nieuw-Roden verzamelt koffiemolens. Waarom weet hij eigenlijk niet precies. Maar als hij er een ziet, dan moet hij 'm hebben, zegt Jan. Hut vindt de meeste koffiemolens op rommelmarkten. Of in de kringloop. En soms krijgt hij ze cadeau. Hut wordt er dolblij van. "Ik geef mensen een dikke smok als ik er een krijg." Jan is Parkinsonpatiënt en vindt het belangrijk om bezig te blijven. Want voor Parkinson geldt: stilstaan is achteruitgang. "Als ik zitten blijf, dan begin ik te prakkiseren. En dan begint m'n arm ook nog veel meer te trillen."

Into space

Een grote verrassing voor Jelle Bouman eind juli. De 18-jarige pizzabezorger uit Meppel wordt naar zijn werk gelokt, waar hij een wel hele bijzondere prijs krijgt. Jelle gaat een ruimtereis maken. De 18-jarige inwoner van Meppel is namelijk verkozen tot de beste pizzabezorger van Nederland van New York Pizza. Als prijs hoort daar een ruimtereis bij. Die volgt waarschijnlijk in 2025, vanuit de Verenigde Staten.
Tekst gaat verder na de foto
Jelle Bouman
Jelle Bouman (18) gaat in 2025 een ruimtereis maken © RTV Drenthe / Stefan Klomp

Rome

De bakfietsen staan begin augustus weer in de garage en de kampeerspullen zijn opgeborgen. Linda Muñoz Chandia, Floris van der Sman en zoontjes Oliver (4) en Raoul (2) uit Roden zijn terug van een maandenlange fietstocht naar Rome. Met een fotoboek vol herinneringen. Niet alle foto's passen in een album, ruim vijfduizend maakte het fietsende gezin tijdens hun reis naar Italië. Regelmatig krijgen ze pech onderweg, maar ze halen het.

60

De Molukse wijk in Hoogeveen bestaat zestig jaar. Om dat te vieren worden er verschillende activiteiten gehouden. Op 3 augustus krijgen jongeren een speciaal programma voorgeschoteld om ze meer bij te brengen over de Molukse cultuur. Op het menu staat een speurtocht om meer te leren over de taal, gebruiken en andere bezienswaardigheden in de wijk. Later mogen de kinderen nog een spel spelen waar ze meer leren over traditionele Molukse gerechten.

Regenboogfestival

Dildo's werpen, een rodeopenis en de bekendste dragqueens van Nederland. Die vormen samen het recept voor een speciaal feestje in Emmen. Het is allemaal onderdeel van het Regenboogfestival, dat eind augustus in het centrum wordt gehouden. Het feestje moet onder meer bijdragen aan een bredere acceptatie van de LHBTIQ-gemeenschap, aldus organisator Wesly Struik. "Want we hebben nog wel een weg te gaan."

Nieuwe borstkas

Marjon uit Emmen is de eerste Nederlander met een volledig nagemaakte borstkas. Het leven van Marjon en haar gezin staat een jaar eerder volledig op zijn kop, als een vreemde knobbel onder haar borst een kwaadaardige bottumor blijkt te zijn van tien centimeter. In een zestien uur durende operatie wordt haar borstwand verwijderd en vervangen door een compleet op maat gemaakte prothese. Daarmee is ze de eerste in Nederland, meldt het UMC-Groningen.
Tekst gaat verder na de foto
Marjon Herwijnen borstkasprothese
Marjon Herwijnen en haar nieuwe borstkasprothese © UMCG

Sjoelkampioen

Het komt aan op één steen en die valt in het voordeel uit van Elly Mensen. En dus kroont de held van sjoelvereniging De Brikkenmikkers uit Klazienaveen zich begin september tot wereldkampioen op het WK sjoelen in het Gelderse Beneden-Leeuwen. "Ik had al zo'n voorgevoel dat het goed zou komen", zegt ze. De wereldtitel betekent veel voor haar, want het is alweer lang geleden dat ze zich de beste ter wereld mocht noemen. "Alweer tien jaar geleden om precies te zijn. Het knaagde wel aan me, dus ik heb wel een vreugdetraantje gelaten toen het vanmorgen allemaal indaalde."

Te water

Meerdere zwembaden gaan begin september dicht, maar enkele blijven juist nog een weekje open in verband met het mooie weer. In het zwembad in Vledder sluiten ze het seizoen af met een hondenplons. Hondjes en hun baasjes mogen zich anderhalf uur lang uitleven in het water. "We houden van honden, dus waarom zouden ze niet ook even lekker van het water mogen genieten?", zegt Alies Wachter, teamleider in het zwembad.

Midnightwalk Assen

De Midnightwalk in Assen levert 25.500 euro op. Dat bedrag is voor de bestrijding van kinderarmoede in de provinciehoofdstad. Eén op de vijftien kinderen groeit op in armoede. Ook in Assen en omgeving leven meer dan duizend kinderen op of onder de armoedegrens. De Midnightwalk steunt in samenwerking met Kinderhulp de projecten die de kinderen de mogelijkheid bieden om mee te doen. De Midnightwalk is een sponsorloop waarbij tegen een betaling een route van ongeveer 7 kilometer wordt gelopen. Onderweg zijn er allerlei acts en podia, waar verschillende artiesten optreden.

Nederland in Beweging

Karin Kwint uit Coevorden brengt Nederland in beweging. Ze mag zich aansluiten bij het tv-programma dat al ruim twintig jaar het populairste sportkwartiertje van het land is. Het programma van Omroep MAX is elke werkdag op de buis. Opstaan van de bank en meesporten in de woonkamer is vrij eenvoudig. Naast de twee presentatoren bewegen elke aflevering ook zes achtergrondsporters mee. Dit seizoen mag Karin Kwint uit Coevorden dus meedoen.

De Heidegeit'n'

Tussen de reclames van Apple, Disney en Coca Cola is in september op Times Square in New York plots een Drentse reclame te zien. Een vriendengroep uit Alteveer en Kerkenveld besluit tijdens een bezoek aan de stad voor even een billboard te claimen en hun eigen 'Feestweekend De Heidegeit'n' in de spotlights te zetten. Het idee komt spontaan op als de vrienden op Times Square lopen, zegt Patrick Hartman. "Toen zagen we een reclame voorbijkomen dat je je eigen reclame kon uploaden. Dat leek ons wel grappig. Maar waarschijnlijk hartstikke duur, dachten we." Voor veertig dollar kunnen ze veertig seconden reclame kopen. "In de McDonald's hebben we ter plekke onze reclame in elkaar geprutst."
Zie hieronder het filmpje van De Heidegeit'n. Tekst gaat daarna verder.
De Heidegeit'n, bekend tot in New York

Drentse kroket

In Nieuw-Weerdinge ziet begin oktober een bijzondere kroket het daglicht op Nationale Krokettendag. Snackspeciaalzaak Krokettenkunst in het dorp presenteert een exemplaar met een bijzondere smaak: whiskey-honing. Rien Prinsen van de speciaalzaak is een druk baasje in Krokettenland. Hij creëerde er al meer dan veertig.

Dodge RAM-parade

De zogeheten Dodge RAM-parade zorgt voor een wereldrecord op het Asser TT Circuit. Het gaat om een initiatief van Ria Bijvelds. Zij zet op het circuit een parade van Dodge RAM-trucks neer. Uiteindelijk paraderen 761 pick-ups over het Asser asfalt en daarmee wordt het record van 451, dat in 2015 is neergezet in Texas, verbroken. Bijvelds glundert van oor tot oor. "Er zijn kosten noch moeite gespaard, we hebben geen schadegevallen gehad en alles is vlekkeloos verlopen. Wat wil je nog meer?"

Drentse Onderneming van 2023

Manter International uit Emmen wordt in oktober uitgeroepen tot Drentse Onderneming van het jaar. Het winnende bedrijf ontwikkelt en fabriceert weeg- en verpakkingsmachines voor aardappels, groente, fruit en andere producten, met name in de voedselindustrie. Herman Wehkamp van Manter International is een gelukkig man: "Het is heel bijzonder, echt geweldig. We hebben er zwaar voor moeten strijden, maar het is echt fantastisch."

Nieuwe Stonesplaat

Jelle Tadema uit Meppel is de eerste die de nieuwe plaat van The Rolling Stones bemachtigt. Hij noemt zichzelf een megafan en staat om middernacht vooraan bij de platenzaak in Zwolle, die hiervoor speciaal de deuren opent. Na het aftellen is Tadema de allereerste die het gloednieuwe album Hackney Diamonds koopt. Het is de eerste Stones-plaat sinds 2005.
Tekst gaat na de foto verder
jelle tadema
Jelle Tadema met zijn nieuwe aanwinst © RTV Oost / Rob van der Wardt

De eierkoning

De 15-jarige Johran Koning uit Roden start zijn eigen eier-imperium. Zijn handel loopt dermate goed dat hij in november dit jaar al met tien andere verkopers in Roden, Leek en omgeving van deur-tot-deur trekt. "Ik help andere jongeren zo een leuk centje te verdienen", vertelt Johran.

Zeilavontuur

Sofie Robroch uit Assen verruilt haar schoolklas tijdelijk voor een zeiljacht. De 15-jarige Drentse vertrekt vanuit Portugal naar het Caribisch gebied, om daar vervolgens meerdere eilanden te bezoeken. In drie weken steekt ze de oceaan over. Voor haarzelf is de keuze voor het zeilavontuur vrij logisch. "Ik ga al zes jaar op zeilkamp en het zeilen zit ook wel echt in de familie." Maar ze krijgt niet geheel vrij van school: "Ik heb allemaal studieschema's en toetsen meegekregen van docenten. En ook aan boord zijn docenten."

Bijzondere munt

Bij opgravingen in Rosmalen wordt een bijzondere zilveren Middeleeuwse munt uit Coevorden gevonden. "Een unieke vondst, die de geschiedenis van deze Drentse stad aanvult." Dat meldt Ronald van Genabeek, archeoloog van de gemeente Den Bosch, waar Rosmalen onder valt. "Hoeveel de munt uit de veertiende eeuw waard is, vindt hij lastig in te schatten "Destijds kon de eigenaar er een paar koeien mee kopen, maar nu zal 'ie aan waarde wel wat meer doen denk ik." Het Stedelijk Museum in Coevorden wil de munt graag in bruikleen nemen.

Met je fluit in je nakie

Muziekvereniging Crescendo viert het 100-jarige bestaan op opmerkelijke wijze. Liefst 24 van de 50 leden gaan uit de kleren voor twee kalenders. Eén met de mannen en één met de vrouwen. Voor het project is een jaar uitgetrokken, omdat de foto's ook de seizoenen uitbeelden die bij de maand horen. Zo staat Jan Dick van Wijk met zijn bugel in een besneeuwd weiland achter een sneeuwpop. "Ik vind het een prachtige foto", bewondert hij zijn portret.
Zie hieronder de reportage over Crescendo. Tekst gaat daarna verder
Bijzondere viering van het 100-jarig bestaan door muziekvereniging Crescendo

Batterijen leeg

Zeventien bussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe hebben begin december te weinig batterijvermogen. Door de kou gebruiken bussen meer energie, waardoor de accu sneller leeg is. Een deel van de bussen wordt verwisseld voor een bus met een volle accu. Hierdoor moeten reizigers tijdens hun rit overstappen op een andere bus.

Sinterklaas in de sneeuw

Op de verjaardag van Sinterklaas ligt er een pak sneeuw en dat merken de kinderen van basisschool De Driesprong in Assen. Sinterklaas trakteert daar niet alleen op pepernoten, maar ook op een sneeuwballengevecht.

Theezakjes

Bij de familie Fidder in Eext staat een speciale kerstboom in de kamer. Het gaat om een door Geejse Fidder zelfgemaakte boom. Die bestaat volledig uit de papieren omhulsels van theezakjes. De boom is ongeveer een meter hoog. "Er zitten dik 12.000 zakjes in de boom verwerkt, alleen in de voet die er onder staat zitten al achthonderd", vertelt Geesje Fidder.

Kerstboom blijkt te groot

De kerstboom die dit jaar het Koopmansplein in Assen moet sieren, komt er toch niet. De keuze is gevallen op de boom van de 95-jarige meneer Meester in Veenhuizen. Zijn Sequoiaboom, ook wel bekend als mammoetboom, staat klaar om Assen op te fleuren. Maar het loonbedrijf dat is ingehuurd, blijkt de situatie verkeerd te hebben ingeschat. De boom is een stuk zwaarder dan gedacht en kan niet zomaar omgezaagd worden. De boom gaat uiteindelijk wel om, maar raakt daarbij te zwaar beschadigd.
Kerstboom gaat niet om
De kerstboom die nooit naar Assen kwam © RTV Drenthe/Ineke Kemper

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.