Expo Assen nog tot zeker april 'wachtkamer' voor aanmeldcentrum Ter Apel

Expo Assen
De Expo Assen is nog maanden langer opvangcentrum © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De Expo Hal in Assen mag drie maanden langer door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gebruikt worden. De overeenkomst liep tot 1 januari, maar de hal kan nu tot 1 april gebruikt worden als wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Expo Assen is sinds juli in gebruik als wachtkamer en biedt tijdelijk onderdak aan maximaal 500 asielzoekers. Het COA heeft andere locaties op het oog die als wachtkamer kunnen dienen, maar deze zijn nog niet allemaal klaar. De inrichting van deze locaties begint in januari en duurt een aantal weken. Zodra deze locaties open gaan om asielzoekers op te vangen, wordt de opvang in het Asser complex afgebouwd.
De gemeente Assen zegt verantwoordelijkheid te willen blijven nemen in de huidige opvangcrisis, maar het plan is om de opvang in de vroegere TT Hal zo snel mogelijk te beëindigen. De verwachting is dat de noodopvang in de vroegere evenementenhal na april niet nogmaals wordt verlengd.

Wachtkamer

Wanneer een asielzoeker zich heeft aangemeld in Ter Apel, duurt het vaak een aantal dagen totdat ze worden geregistreerd. De vluchteling worden dan in zogenaamde 'wachtkamers' geplaats, zoals in de Expo Hal. Het verblijf in Assen is niet langer dan vijf dagen.
De opvang in de Asser hal is een noodopvang en daardoor sober van aard. De mensen worden door het COA voorzien van eten, drinken, toiletartikelen en een slaapplek. Ook zorgt het COA voor activiteiten om verveling te voorkomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.