Vier jaar cel voor reeks inbraken in Drenthe en Friesland

Voor een reeks inbraken in Drenthe en Friesland is een 28-jarige man uit Ede veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Tegen hem was zes jaar geëist.

De inbraken werden in de periode van 22 oktober tot 19 november gepleegd in onder meer Rolde, Zuidwolde en Hoogeveen. Ook sloeg hij zijn slag in diverse plaatsen in Friesland. De man maakte vooral sieraden en geld buit. In een woning in het Friese Grou nam hij 18.000 euro mee.

Oudere slachtoffers

De bewoners waren vaak mensen op leeftijd, het oudste slachtoffer was een vrouw van 96 jaar. De rechtbank gaat ervan uit dat de Edenaar samen met iemand anders de inbraken heeft gepleegd. De politie had de man al een poosje in beeld, voor hij op 19 november in Grou werd ingerekend. Zijn mobiele telefoon had bij vrijwel alle inbraken zendmasten aangestraald in de buurt van de woningen waar was ingebroken.

Ook was zijn auto door het zogeheten ANPR-systeem (Automatic Numberplate Recognition) in het Noorden gesignaleerd op de tijdstippen van de inbraken. De inbrekers gingen volgens de rechtbank 'op beroepsmatige wijze' te werk. Ze waren in staat om in zeer korte tijd een woning te betreden en te doorzoeken.

Hotel geboekt

De inbrekers waren zelfs tot twee keer toe teruggekeerd naar een woning om spullen te stelen die zij bij een vorige inbraak ongemoeid hadden gelaten. In de nacht dat er inbraken waren gepleegd in Grou en Oranjewoud had de Edenaar zelfs een hotel geboekt in Leeuwarden. Tijdens de strafzaak beriep de man zich op zijn zwijgrecht. Hij moet aan een tweetal slachtoffers bijna 11.000 euro schadevergoeding betalen.

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen Zuidwolde Rechtbank Rolde inbraken Ede
Deel dit artikel: