Seizoen van start zonder uitsupporters, FC Emmen houdt hoop op vol stadion

FC Emmen-supporters bij AZ. Dat is aan het begin van het seizoen niet aan de orde. (Rechten: Gerrit Rijkens)
FC Emmen-supporters bij AZ. Dat is aan het begin van het seizoen niet aan de orde.
VOETBAL - Alleen supporters van de thuisspelende clubs zijn voorlopig welkom in de voetbalstadions. Dat staat in een protocol van ruim 80 pagina's dat de KNVB in samenspraak met diverse betrokken partijen heeft opgezet voor het nieuwe seizoen.
Om de in- en uitstroom van het publiek beheersbaar te houden, hebben de burgemeesters en de politie aangegeven dat supporters van de uitspelende club in de opstartfase niet welkom zijn.
Komende maand gaan de profclubs onderlinge oefenwedstrijden spelen. De clubs die dat willen, kunnen bij toestemming van de burgemeester in beperkte mate publiek toelaten. Door de bezoekers op een slimme en wellicht zelfs innovatieve manier over het stadion te verdelen, denken de clubs dat ze in de eerste fase 20 tot 40 procent van de capaciteit van hun stadions kunnen gebruiken. De fans moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Dat geldt niet voor personen uit hetzelfde huishouden en voor jongeren tot 18 jaar. Zij mogen wel naast elkaar zitten.

Betrokken partijen

In het protocol, genaamd 'Veilige opstart betaald voetbal 2020-'21', staan tal van eisen, voorschriften en adviezen aan de clubs. Het protocol is opgesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie, FOX Sports, het Supporterscollectief Nederland en supporterscoördinatoren van diverse profclubs. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft het protocol vastgesteld. Het advies aan de clubs is om bij de voorbereiding op wedstrijden naast de traditionele 'vierhoek' (club, gemeente, politie en het OM) ook supportersverenigingen en de lokale GGD-GHOR te gaan betrekken.

Piekdrukte voorkomen bij in- en uitstroom

Het advies aan de clubs is om met tijdvakken te werken bij zowel de in- als uitstroom. Dit om te voorkomen dat er 'piekdrukte' ontstaat bij de ingangen, waar iedere bezoeker een gezondheidscheck moet ondergaan. In het geval van een calamiteit die leidt tot ontruiming van het stadion zal vanwege het acute gevaar niet worden gehandhaafd op de coronamaatregelen.
In het protocol is nog niet opgenomen hoe clubs moeten handelen als supporters in groepsverband hard schreeuwen of zingen. Voorlopig is dat vanuit de overheid verboden. De KNVB heeft bepaald dat bij overtreding van deze maatregel in het uiterste geval een stadionverbod van drie maanden kan worden opgelegd.

Clubs moeten corona-coördinator aanwijzen

De clubs uit het betaalde voetbal moeten een corona-coördinator aanwijzen. Deze functionaris ziet toe op naleving van de maatregelen die in en om de stadions gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In het protocol dat de KNVB donderdag deelde met de clubs staat dat dit iemand uit de medische staf moet zijn, zodat de uniformiteit in de maatregelen zo goed mogelijk gewaarborgd blijft.

FC Emmen: 'Beleid maken is lastig. We hopen nog steeds op een vol stadion bij de competitiestart'

FC Emmen-directeur Jan Zwiers kreeg de protocollen vandaag onder ogen. "Het zijn logische richtlijnen vanuit de KNVB. Straks moeten we met de lokale overheid deze richtlijnen vormgeven in keiharde afspraken. Dat is nu best lastig. Ik vind dat we onze tijd efficiënt moeten besteden. We kunnen nu allemaal afspraken gaan maken, maar de kans bestaat dat de situatie over een maand of twee compleet anders is. Natuurlijk denken we na over hoe we het stadion zo vol mogelijk krijgen als de situatie onveranderd blijft. Wellicht is het een optie om een complete jongerentribune in het leven te roepen, aangezien de jeugd tot 18 jaar niet op anderhalve meter afstand van elkaar hoeft te zitten. Maar dat is allemaal speculeren. Daar is het nu nog te vroeg voor. We hopen natuurlijk gewoon op een volle bak."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl