Zorgen over Nedersaksenlijn door sof in Groningen

De Stichting Nedersaksenlijn maakt zich grote zorgen dat de meerkosten van de Zuidelijke Ringweg bij de stad Groningen de doodsteek betekenen voor de aanleg van de spoorlijn van de stad via Stadskanaal en Emmen naar Twente.

Afgelopen week werd bekend dat de beschikbare 640 miljoen euro voor de transformatie van de ringweg niet voldoende was, meldt RTV Noord. De provincie Groningen ging uit van 134,8 miljoen euro aan extra kosten, maar het bedrag bleek hoger te liggen. Het extra geld dat nu nodig is, moet uit de pot met compensatiegeld voor het niet aanleggen van de Zuiderzeelijn komen. Dat kan ten koste gaan van andere grote projecten.

Onder het asfalt

De Nedersaksenlijn is een van de projecten die ook met het Zuiderzeelijn-geld moeten worden betaald. De spoorlijn moet de stad Groningen via onder andere Emmen en Coevorden verbinden met Twente, maar is dus kandidaat om geschrapt te worden van de Groningse investeringslijst. "'Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", noemen voorstanders van de lijn de situatie.

"Een enorme economische kans voor de regio dreigt door Gedeputeerde Staten van Groningen voor jaren onder het asfalt van de Stad te worden gewalst", schrijft de Stichting Nedersaksenlijn in een persverklaring. "Het bestuur van de Stichting Nedersaksenlijn kan zich niet voorstellen dat een gedeputeerde voor de hele provincie Groningen de zo vurig gewenste doorontwikkeling van een groot deel van die provincie, maar ook een project met zo'n enorm bovenregionaal draagvlak als de Nedersaksenlijn gewoon opzij schuift omdat anders de Ringweg Zuid van Groningen niet rond komt."

Lees ook:

Deel dit artikel: