Schoonebeek hoort half januari hoogte vergoeding oliewinning

Oliewinning Schoonebeek
De pompinstallatie in Schoonebeek waar olie wordt gewonnen © ANP / Siese Veenstra
Schoonebeek krijgt halverwege januari te horen hoe hoog het bedrag gaat worden dat het dorp krijgt uit de oliewinning. De gemeenten Emmen, Coevorden, de provincie Drenthe en staatssecretaris Hans Vijlbrief hadden hier vandaag een overleg over. Eigenlijk zou de bijdrage eind dit jaar bekend worden gemaakt, maar dat wordt nu iets later.
De NAM is van plan om afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning te injecteren in een leeg gasveld onder Schoonebeek. De oliewinning ligt sinds december 2021 stil nadat er een te hoog gehalte van de chemische stof tolueen werd aangetroffen in het afvalwater.
Tot 2040 heeft de NAM een vergunning voor het winnen van het zwarte goud. Maar nog niet voor het spuiten van afvalwater in de Drentse bodem. Vijlbrief wil die alleen afgeven als het tot goede afspraken komt met bewoners.
Mochten de vergunningen verleend worden, dan zou het gebied vanaf januari 2025 mogen rekenen op een jaarlijkse bijdrage.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.