Twintig jaar na de brand: 'Ik herinner me nog hoe mijn overleden zoontje voor mij lag'

Een slaapkamerbrand verwoest op 21 oktober 1999 het leven van Els Kuiper uit Nieuw-Buinen. Haar 5-jarige zoontje Rionaldo komt om het leven en de toen 3-jarige Michael raakt levensgevaarlijk verbrand.

Ruim twintig jaar later zoekt verslaggeefster Karin Mulder met cameraman Edwin van Stenis moeder Els en zoon Michael weer op. Inmiddels woont het gezin in Emmer-Compascuum. Verrassend dapper en strijdbaar hebben ze de draad weer opgepakt.

Oma

Els was op het moment van de brand een alleenstaande moeder van vier jongens in de leeftijd van drie tot zeven jaar. Inmiddels is ze oma van twee kleinzonen en is ze volop aan het werk.

Krachttraining

Zoon Michael (23), die twee onderbenen en een hand moet missen, is net aan de slag bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in blokhutten, tuinhuizen en terrasoverkappingen. Daarnaast doet hij thuis, samen met een vaste vriendengroep, fanatiek aan krachttraining.

Als moeder Els terugdenkt aan de fatale brand concludeert ze: "Het is een onderdeel van m'n leven. Het gaat nooit weg. Maar ik heb het een plekje kunnen geven." Zoon Michael vult aan: "Ik heb geaccepteerd hoe ik eruit zie. Als andere mensen dat niet kunnen, dan is dáár de oprit."

'Het heeft diepe indruk op mij gemaakt'

Verslaggeefster Karin Mulder maakte in het jaar 2000 twee reportages over het gezin. "We zijn er vier maanden na de brand geweest en negen maanden na de brand opnieuw. Ik weet nog dat ik twintig jaar geleden met klotsende oksels bij de voordeur van Els stond om een reportage te maken. Ik had zelf eigenlijk nooit iets 'ergs' meegemaakt. Het heeft diepe indruk op mij gemaakt", zegt Mulder.

"Ik heb, denk ik, later nooit meer zo'n aangrijpend verhaal gemaakt. Maar toen de deur openging en ik Els zag, was ik meteen gerustgesteld. De sfeer was meteen goed. Els was heel open en kon haar verhaal goed vertellen."

Diep geraakt

"Ik vond het ook nu weer heel spannend om contact te zoeken. Ik had me ook voor kunnen voorstellen als ze geen zin hadden gehad in al die rompslomp. Maar hun reactie was opnieuw hartverwarmend. Nog steeds dezelfde open een eerlijke blik als toen. Het heeft me opnieuw weer diep geraakt", beschrijft Mulder.

"Samen met Els en Michael hebben we de beelden van toen weer teruggekeken. Michael had de beelden nog nooit gezien. Het is indrukwekkend en hartverscheurend om te zien dat een mannetje van drie al twee benen en een handje mist en over zijn hele lijfje verbrand is", blikt Mulder ontdaan terug.

"Als ik nu naar Els en Michael kijk, ben ik diep onder de indruk van hun veerkracht. Dat ontroert me echt. Ik hoop dat mensen die naar de reportage kijken daar inspiratie en hoop uithalen", besluit Mulder.

'Blijf altijd doorgaan'

Om met de woorden van Michael af te sluiten: "Blijf altijd doorgaan. Want wat je ook naar de grond haalt, je kan altijd zelf weer opstaan en die ladder weer opklimmen. Tree voor tree."

Vanavond op TV Drenthe

Twintig jaar na de brand is vanavond om 17.15 uur, 20.15 uur en 22.15 uur te zien op TV Drenthe. De uitzending wordt zaterdag en zondag om 19.15 uur en 21.15 uur herhaald.

Deel dit artikel: