Bewoners Mooi Schipborg krijgen een jaar om een plan te maken voor bewoning park

mooi schipborg
De entree van Mooi Schipborg © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Bewoners van recreatiepark Mooi Schipborg krijgen een jaar de tijd om een plan te maken om van het park een woongebied te maken. De gemeente Aa en Hunze doet een stap terug. Komt er geen goed plan, dan gaat de gemeente ingrijpen.
De gesprekken tussen gemeente en huiseigenaren leidden afgelopen jaren niet tot het gewenste resultaat: een aanpak waar alle huiseigenaren en leden van de Vereniging van Eigenaren (VvE) mee instemmen.

Verandering

Op het recreatiepark wordt al jaren nauwelijks meer gerecreëerd, de huizen op het park worden permanent bewoond. Om bewoning legaal te maken, moet het park veranderen. Het verplaatsen van woningen en het anders indelen van kavels is volgens de gemeente de grootste uitdaging.
Ook zullen woningen moeten worden verbouwd of gesloopt voor nieuwbouw. Dit is nodig omdat permanente woningen aan andere eisen moeten voldoendan recreatiewoningen.

Unaniem

Afgelopen jaren werd er gewerkt aan het maken van plannen. 80 procent van de huisjeseigenaren kon leven met de op papier gezette veranderingen. Maar de gemeente vindt 80 procent niet voldoende, 95 procent moet zich achter de plannen scharen.
Daarnaast ligt er een uitspraak van de Raad van State die stelt dat bij een wijziging van eigendomsverhoudingen ieder lid van de VvE moet instemmen met een verandering. "Het betekent dat een transformatieplan op dit park alleen kan slagen met instemming van alle leden van de VvE."

Stap terug

Dat is nu dus niet het geval, concludeert de gemeente, ondanks 'grote bereidheid tot compromissen van de kant van de gemeente'.
De gemeente doet nu een stap terug. De gesprekken helemaal staken zou betekenen dat de transformatie definitief niet doorgaat en dat Aa en Hunze zal moeten handhaven, wat betekent dat bewoners boetes opgelegd krijgen voor illegale bewoning.
Die kant wil Aa en Hunze nog niet op. De VvE wordt nu gevraagd om met een plan te komen waar alle partijen het mee eens zijn. De vereniging krijgt daarvoor een jaar de tijd. "We willen de inwoners van Mooi Schipborg alle rust bieden om onderlinge verschillen te bespreken en tot een oplossing te komen."
Als die oplossing er niet is op 1 december 2024, zal de gemeente alsnog gaan handhaven op het park.
VvE-voorzitter Jaap Verhulst wil nog niet uitgebreid reageren op het besluit van de gemeente. Eerst wil hij de brief bespreken met de overige leden van de vereniging.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.