Buren, vrienden en voetbalclubs verrassen Marc (19) na heldendaad

Vijf weken geleden redde Marc zijn buren toen hun huis in Veenoord in brand stond. Mede door zijn heldhaftige actie raakte niemand gewond. Zijn buren, vrienden en FC Emmen zetten hem daarom in het zonnetje.

"Ik kon de dagen erna niet normaal over straat", zegt Miltenburg. "Iedereen wilde het verhaal horen."

De telefoon stond roodgloeiend met regionale en landelijke media die wilden horen wat hij had gedaan. Ook de burgemeester belde Miltenburg om hem te bedanken voor zijn kordate optreden.

'Gekkenwerk'

Het was zaterdagavond 6 juni, toen Miltenburg rond drie uur 's nachts vlammen zag bij het huis van de buren. Hij twijfelde geen moment, belde 112 en ging het huis in. Daar sloeg hij op de deuren en maakte hij alle buren wakker. De gangen stonden toen al vol rook.

Toen alle bewoners buiten stonden ging hij samen met een buurman nog terug voor een hond. Ook die wisten ze in veiligheid te brengen.

In het pand zaten acht woningen, waarvan er vier onbewoonbaar werden verklaard. "Het was echt gekkenwerk", blikt Miltenburg terug. "Alle dieren van de buren waren hier in huis. Honden en zelfs een papegaai."

Emtioneel berichtje van zus

In de dagen daarna komen buren bij Miltenburg langs om hem persoonlijk te bedanken. "Ik heb cadeautjes, bloemen en biertjes gekregen."

Ook praatte Miltenburg met de buurman in wiens huis het vuur, waarschijnlijk door kortsluiting, is ontstaan. "Dan zie je veel verslagenheid. Dat kun je aan de ogen wel aflezen."

Het aangrijpendst vond hij een emotioneel berichtje dat hij kreeg op Facebook. "Bedankt. Zonder jou had ik mijn zusje niet meer gehad", schreef een zus van de buurvrouw. "Dat komt wel binnen."

FC Emmen en FC Groningen

Na een paar dagen stond ook directeur van FC Emmen Ben Haverkort op de stoep. "Hij zei dat ze blij waren en trots. En toen heb ik dit shirt gekregen", zegt Miltenburg terwijl hij een gesigneerd shirt van FC Emmen omhoog houdt.

Even later verraste ook FC Groningen hem met een bezoekje. Nietsvermoedend lag hij op de bank toen er een cameraploeg van FC Groningen TV binnenkwam met cadeaus. De gesigneerde wedstrijdbal, shirt, boek en poster worden door Miltenburg zeer gewaardeerd: "Ik vind deze waardering hartstikke mooi."

Overal de stekkers uit

Ook zijn vrienden hadden een verrassing voor Miltenburg. In een rode brandweerauto en met een brandweerhelm op werd hij onverwachts naar een feestlocatie gereden, waar ze hem opwachtten met een hapje en een drankje. "Ik heb goede vrienden", lacht Miltenburg.

Hij vindt zichzelf geen held, maar is gewoon blij dat het goed is afgelopen. "Mijn prioriteit is dat ik blij ben dat ze eruit zijn gekomen."

Toch denkt hij nog dagelijks aan wat er gebeurd is. "Sindsdien haal ik overal de stekkers uit. Daar ben ik wel extra oplettend op."

Meer over dit onderwerp:
FC Emmen Veenoord Marc Miltenburg
Deel dit artikel: