Djammen-special met Erwin Java en Sean Webster: 'De blues zit diep in je lichaam'

Java en Webster
Java en Webster in De Amer © RTV Drenthe
Bij een boerderijtje in een klein Drents gehucht brandt nog licht. Terwijl de gure winterwind door de toppen van de oude eiken waait, klinkt er vanaf de deel muziek. Muziek die dwars door je ziel snijdt: de blues.
Erwin Java laat zijn gitaar huilen en Sean Webster zingt alsof zijn leven ervan afhangt. De twee muzikanten en hun band spelen die avond in café De Amer in Amen liedjes van de plaat die op 14 januari verschijnt. Voor het eerst live. "We hebben dit nog niet eerder gespeeld op het podium. Gelukkig heet dit programma Djammen", grapt Java. "Ach, het komt altied wel goed."

Speciale Djammen-aflevering

Djammen komt vandaag met een speciale uitzending vanuit De Amer. In deze aflevering zie je het volledige optreden van Java en Webster. Een optreden waarin de blues centraal staat. "De blues zit diep in je lichaam", vertelt de Engelse Sean Webster. Maar vergis je niet, de muziek is niet alleen bedoeld voor als je je down voelt. "De blues kan ook gewoon een viering zijn."

'Ik speelde de bluesplaten van mijn broers na'

Bij de twee mannen stroomt de blues al hun hele leven door de aderen. Erwin Java kwam er als kind al mee in aanraking. "Ik had veel oudere broers", memoreert de geboren Assenaar en voormalig gitarist van Cuby + Blizzards. "Zij hadden vroeger lp's van het American Folk Blues Festival. Dat waren zwarte Amerikaanse bluesmuzikanten die Europa aandeden. Daarvan kwamen eind jaren 50, begin jaren 60 platen uit. Het waren dezelfde muzikanten die The Rolling Stones, maar ook Harry Muskee hebben beïnvloed."
Java pakt op 13-jarige leeftijd de gitaar op en speelt al gauw in de schoolband. "Jongens uit mijn klas luisterden naar Genesis en Pink Floyd en vroegen zich af waarom ik speelde zoals ik speelde. Tja, ik speelde die bluesplaten van mijn broers na." Maar ook vader en moeder Java vormen hem muzikaal. "Zij luisterden ook naar rock-'n-roll, zoals Little Richard en Chuck Berry."
Een van mijn voorvaderen was een Afrikaanse slaaf. De blues zit heel diep
Erwin Java
Waarom is de blues toch zo speciaal voor Java? "Ik weet sinds een jaar of tien waar dat misschien vandaan komt", legt hij uit. "Een van mijn voorvaderen was een Afrikaanse slaaf. Het was maar één voorvader hoor, maar het zit wel diep. Ik heb wel uitstapjes gemaakt naar rock en pop, maar keer altijd weer terug bij de blues."
Voor Java is blues de basis. Niet alleen voor hem, maar voor heel veel gitaristen. "De eerste platen waar Gary Moore en Eddie van Halen naar luisterden was bijvoorbeeld de plaat van John Mayall & The Bluesbrakers met Eric Clapton. Die bluesplaat is de blauwdruk geworden voor de latere rockmuziek."

'Let's do something'

Na het overlijden van Harry 'Cuby' Muskee in 2011 heeft Java met veel verschillende muzikanten gespeeld. Tegenwoordig speelt hij met zijn eigen Travel Party-band, maar nu dus ook met Webster. De twee ontmoetten elkaar in 2017 op een bluesfestival voor het eerst. Twee jaar later komen ze elkaar opnieuw tegen, dan in de theatertour The Sound of The Blues & Americana van Johan Derksen.
"Later zei ik tegen Sean: Let's do something. We speelden als duo, als trio en met band. Ik bood alles aan", lacht Java. "Het klikte heel goed, ook qua repertoire." De twee zijn die jaren ook regelmatig te zien op televisie, bij uitzendingen van Voetbal Inside.

Gibson versus Fender

Een klein jaar geleden besluiten de twee om een album te maken. Het klikt blijkbaar goed. "Sean is een geweldige zanger en ook een goede gitarist. Ik kan zelf niet zingen en zocht altijd al iemand met zo'n stem", zegt Java. Webster haakt aan: "Ik speel heel anders gitaar dan Erwin, ik weet bijvoorbeeld niks van toonladders."
Java: "Sean is daarnaast een Gibson-man, ik speel op een Fender. Maar het vult elkaar heel mooi aan."

'Meer dan drie akkoorden

Volgens Java en Webster was het niet lastig om nieuwe bluesmuziek te schrijven. "We spelen wel meer dan drie akkoorden hoor. De blues is de rode draad, maar we wilden ook echt liedjes maken.", aldus Java. Webster vond het spannend en interessant om met Java te schrijven. "Voor het eerst deed ik dat met een ander. Het groeide heel mooi."
De albumrelease is op 14 januari in café Hofsteenge in bluesdorp Grolloo. Daarna volgt een tournee door Nederland en Engeland. Volgt er daarna nog een album? "We kijken wat het plaatje gaat doen", stelt Java. "Sean heeft nog andere projecten en ik heb zelf misschien ook weer een theatertour. We hebben geen haast, we zien het wel."
Plezier is in ieder geval het belangrijkst, benadrukt Webster. "En als de plaat goed ontvangen wordt en de optredens gaan goed, dan gaan we misschien nog wel verder."
De magie van De Amer
De Amer is voor beide muzikanten geen onbekende plek. "Ik speelde hier in 1991 voor het eerst met Muskee", weet Java nog. "Mensen luisteren hier heel aandachtig. Het was een heel fijne sfeer. Daarna werd het een soort vaste prik om elk jaar een nieuwjaarsconcert te geven."
Ook Webster komt er graag. "Het leukste vind ik dat hier geen Dutch disease is. Mensen praten hier niet door de muziek heen en het zit altijd harstikke vol."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.