Veiligheidsregio heft verbod op trekkerprotest op

Het verbod om te demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen in Drenthe, Groningen en Friesland wordt niet verlengd. Dat is besloten in een overleg van de drie noordelijke Veiligheidsregio's.

Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, Eric van Oosterhout sprak vandaag met de andere Veiligheidsregio's over het verbod. Ook werd er gesproken met de boeren. De opheffing betekent niet dat trekkers wegen mogen blokkeren. Zo zijn er afspraken gemaakt. "We hebben twee dingen gevraagd. Als de boeren willen demonstreren dan mag dat, maar wel in overleg. Ze moeten dit 12 uur van te voren aangeven. En ergens heenrijden met de trekker mag, maar de weg blokkeren niet", licht Van Oosterhout het besluit toe.

Rustig weekend

De veiligheidsregio's namen het verloop van het weekend mee in het nemen van dit besluit. Van Oosterhout: "Stel dat er dit weekend veel gedoe was geweest, dan was het een heel ander overleg geweest. In die zin hebben wij er ook vertrouwen in. We hebben een goed gesprek gehad."

Mocht blijken dat demonstraties niet worden gemeld en daardoor afspraken niet kunnen worden gemaakt, dan zullen de voorzitters van de veiligheidsregio's opnieuw maatregelen nemen. Dat gebeurt ook als gemaakte afspraken worden geschonden.

Afgelopen maandag werd het verbod voor een week ingesteld, omdat de demonstraties volgens de Veiligheidsregio's opstoppingen en gevaarlijke situaties opleveren.

Rechter

Het trekkerverbod was tegen het zere been van protesterende boeren. Protestbeweging Farmers Defence Force spande een kort geding aan tegen de Veiligheidsregio Groningen, maar ving bot bij de rechter. De rechter ging mee in het oordeel dat de protesten met landbouwvoertuigen een gevaar kunnen opleveren voor de samenleving en oordeelde dat de veiligheidsregio zo'n verbod wel mag opleggen

De voorzitters van de veiligheidsregio's Groningen en Friesland benadrukken dat het niet verlengen van het verbod "geen vrijbrief is voor blokkades met landbouwvoertuigen of voor ander onveilig gedrag". De plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe zegt boeren de ruimte te willen geven om hun punt te maken, "maar wel op een veilige en verantwoorde manier".

Lees ook:

Deel dit artikel: