Ondergelopen akkers en mini-sinkhole: hoogwater laat zich zien in Drenthe

Wateroverlast Gevangenismuseum Veenhuizen
Een volgelopen binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen © Vincent van Dijk
Het water reikt tot aan de oevers, de putten langs de straten lopen vol: het hoogwater laat zich zien en merken in Drenthe.
De waterschappen zijn in de weer het overtollige water weg te pompen. Zo meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta dat ongeveer honderd vrijwilligers hun kerstonbijt liet inruilen voor een dijkinspectie. "In het hele werkgebied zijn onze medewerkers aan het werk."

'Spons is volgezogen'

Volgens de Unie van Waterschappen, de overkoepelende organisatie van de 21 waterschappen in Nederland, wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Een woordvoerder spreekt bij het ANP van 'een uitdaging', omdat de bodem door de vele neerslag verzadigd is. "De spons is helemaal volgezogen."
Meerdere mensen stuurden een foto van het hoge water:

Beverinspecties

Waterschappen als Drents Overijsselse Delta en Hunze en Aa's zeggen extra beverinspecties uit te voeren. Bij hoge waterstanden verlaten bevers hun burcht en zoeken ze een nieuwe verblijfplaats om daar een nieuw hol te graven. Beverholen en de bijbehorende gangenstelsels kunnen flinke schade aan de dijken veroorzaken.

Zinkgat in Eelde

Niet alleen in de buitengebieden, ook op straat waren de gevolgen van de vele regenval te merken. Zo is het in Eelde oppassen geblazen vanwege een kleine sinkhole die plotseling ontstond.
(Tekst gaat verder onder de foto's)
Weggebruikers op de kruising van de Brouwersteeg met de Hoofdweg moeten zich een weg banen langs het gat in het wegdek.
Op de plek waar het asfalt is bezweken zijn borden en pionnen geplaatst om ongelukken te voorkomen. Wanneer het wegdek wordt gerepareerd, is niet bekend.
In natuurgebied Hart van Drenthe zijn sommige delen 'vrijwel onbegaanbaar' voor recreanten:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.