Europol ingeschakeld bij diefstal gps-systemen van boeren

Gps-systeem op een trekker (Rechten: Van Oost Media)
Gps-systeem op een trekker
De politie heeft Europol ingeschakeld in de strijd tegen gps-dieven. Het afgelopen jaar is in Nederland het aantal diefstallen van de dure agrarische routeplanner-systemen flink toegenomen.
Dat schrijft Omroep Flevoland. Dankzij de apparaten weten boeren bijvoorbeeld zeer nauwkeurig waar machines moeten inzaaien. De systemen kosten vaak tienduizenden euro's. Criminelen stelen ze en verkopen ze door.
De teller van het aantal aangiftes is opgelopen tot ruim 200. Flevoland staat volgens de politie op de eerste plek. Ook in Drenthe zijn verschillende boerenbedrijven slachtoffer geworden van gps-dieven.

Geen typisch Nederlands probleem

Volgens de politie is de diefstal geen typisch Nederlands probleem. Ook in Frankrijk, Duitsland en Engeland worden ze gestolen. Om die reden is een samenwerking met Europol aangegaan.
De politie adviseert boeren om de dure gps-systemen na gebruik achter slot en grendel te bewaren en camera's en lampen met een bewegingsmelder op te hangen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.