Weer 9 jaar cel geëist tegen Drentse verdachten voor gewelddadige overval

Tegen de vermeende daders van de gewelddadige overval op een bejaard echtpaar uit Oosterwolde, op 22 juni 2018, is in hoger beroep opnieuw negen jaar cel geëist. De verdachten, een 26-jarige man uit Assen en een 21-jarige inwoner van Emmen, ontkennen iedere betrokkenheid bij de overval.

Bij de overval is veel geweld gebruikt. Het echtpaar, toen 88 en 90 jaar oud, werd 's nachts ruw uit de slaap gehaald door de inbrekers. Die wilden de sleutel van de kluis hebben. Toen ze die niet kregen, werd het hoogbejaarde echtpaar bedreigd en mishandeld.

De man kreeg klappen op het hoofd, de vrouw - ze is begin dit jaar overleden - kreeg tot twee keer toe een mes op de keel. Toen de man zijn vrouw beetpakte om haar te beschermen, werden zijn vingers omgebogen.

Opgesloten in douche

Het echtpaar werd opgesloten in de douche. De inbrekers reden met de kluis in de kofferbak dwars door de garagedeur. De garagedeur belandde, samen met de kluis, op de oprit van de overburen.

De Assenaar kreeg van de rechtbank negen jaar cel. Net als de medeverdachte had hij zich volgens Justitie ook schuldig gemaakt aan een reeks inbraken of pogingen in Zuidwolde, Nieuw-Weerdinge, Dedemsvaart en Noordwolde. De Emmenaar kreeg vier jaar cel, de rechtbank sprak hem wegens gebrek aan bewijs vrij van de overval in Oosterwolde.

"Volstrekt ten onrechte", vond de advocaat-generaal, de officier van justitie in hoger beroep. Volgens hem beschikte de Assenaar over daderinformatie en is gebleken dat zijn telefoon vlak voor de overval begon een zendmast in Oosterwolde heeft aangestraald. Bovendien zijn beide daders herkend op compositietekeningen in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Brandstichting

De advocaat-generaal houdt de Emmenaar ook verantwoordelijk voor de brandstichting bij een supermarkt aan de Middenhaag in zijn woonplaats. In de nacht van 26 juli werd de gevel van de supermarkt in brand gestoken. Een getuige had de Emmenaar op beveiligingsbeelden herkend en zijn DNA was aangetroffen op een jerrycan waar benzine in had gezeten.

Het gerechtshof doet op 10 augustus uitspraak.

Lees ook:

Deel dit artikel: