Geen landelijk verbod op boerenprotesten met trekkers

Een landelijk verbod op boerenprotesten waarbij landbouwvoertuigen zoals trekkers worden ingezet, komt er niet. Dat werd bekendgemaakt na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

"Het is juridisch niet haalbaar en is te vergaand", laat Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad weten. "Zolang de boeren zich houden aan de regels, mogen zij demonstreren."

Gezamenlijk afspraken maken

Burgemeesters, veiligheidsregio's, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid gaan gezamenlijk afspreken hoe zij voortaan omgaan met de boerenprotesten. Binnenkort komen zij daarvoor samen. "Die afspraken moeten wij altijd hanteren", zegt Bruls. "Eén daarvan is dat wij elkaar op tijd gaan informeren. Dat de burgemeester van Den Haag bijvoorbeeld op tijd weet dat de boeren oprukken naar zijn stad."

Veevoermaatregel

Boeren voerden de afgelopen tijd, met grote landbouwvoertuigen, op meerdere plekken actie, waaronder in Wijster, Spier en Groningen Airport Eelde. Ze zijn het niet eens met de plannen van minister Carola Schouten om het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Boeren willen dat die plannen van tafel gaan, omdat die nadelige gevolgen zouden hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.

Lees ook:

Deel dit artikel: