Vuurwerkhalers zoeken de grens op en gaan er ook over: 'Ze zien het maar door de vingers'

Voor Posten Börse staat een lange rij met vuurwerkliefhebbers
Voor Posten Börse staat een lange rij met vuurwerkliefhebbers © RTV Drenthe / Tom Meijers
In Emlichheim staan vanochtend veel Drenten in de rij om 'Feuerwerk' in te slaan. De plaatselijke hoofdweg is één lange file van vuurwerkliefhebbers met Nederlandse kentekenplaten.
"Het is hier goedkoper", steekt de eerste af. "En het is wat zwaarder en dus ook mooier", vult een ander aan. Het is een komen en gaan van volle winkelwagentjes bij Posten Börse in Emlichheim. "Wij komen uit Emmen en dus is het makkelijk om even de grens over te gaan." Maar ook letterlijk: "Je kunt hier nog wat knallers halen. Dat vindt mijn zoon leuk, dus die haal ik voor hem."

'Jammer dat Nederland steeds strenger wordt'

Even verderop bij de Grenzland is het niet anders. "Wij gaan dit op Erica allemaal afsteken en we halen straks nog wat extra in Klazienaveen", zegt een man met een volle winkelkar. Even verderop bladert een man uit Staphorst door het vuurwerkboekje. "Er staat genoeg moois in. Ik vind het van kinds af aan al leuk. Het heeft gewoon iets. Dat Nederland daar steeds strenger in wordt, vind ik jammer."
Daarmee doelt hij op het maximum van 25 kilo en het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, hetgeen in Duitsland nog volop verkrijgbaar is. "Ik ben al bij de Aldi en de Lidl geweest en ik kom hier ook nog even wat halen." Maar of hij zich aan het maximum van 25 kilo gaat houden. "Ik heb helaas geen weegschaal bij me", lacht hij.
"Je weet eigenlijk niet eens wat je meeneemt, dat zien we straks in Smilde wel", zegt een Smildeger. Van de regeltjes heeft hij niets meegekregen: "Daar houd ik me niet mee bezig. Ik doe het op goed geluk. 25 kilo? Veel meer zal het niet zijn." En als hij gecontroleerd wordt? "Dan lever ik het met een lach in. Je kan er wel om huilen, maar dat heeft geen zin."
'Deze vuurpijlen zijn in Nederland verboden, maar dat moeten ze maar even door de vingers zien'
'Deze vuurpijlen zijn in Nederland verboden, maar dat moeten ze maar even door de vingers zien' © RTV Drenthe / Tom Meijers

'Moeten ze maar door de vingers even kijken'

"Deze vuurpijlen mogen in Nederland niet meer, maar dit mag van mij wel. Het is een keer per jaar. Dat moeten ze maar even door de vingers zien", zegt een vuurpijlliefhebber uit Coevorden.
Een dorpsgenoot van hem laadt de hele kofferbak vol bij Posten Börse. Drie kinderen en een andere vader kijken genoegzaam toe. "Dit is elk jaar wel een dingetje. Het samenzijn met elkaar dat moet je vieren, denk ik", zegt vader. "We zijn op de hoogte van de regeltjes: geen vuurpijlen en geen knallers. Er zitten wel een paar knallers tussen. Daar ben ik heel eerlijk in." Of de kofferbak meer dan 25 kilo aan vuurwerk heeft. "We zitten er net onder: het is 24,8 denk ik ongeveer", knipoogt hij met een lach.
Vuurwerkhalers zoeken de grens op en gaan er ook over: 'Ze zien het maar door de vingers'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.