Drents Archief zet topstukken kaartencollectie online

Het Drents Archief in Assen heeft een grote verzameling historische kaarten op internet gezet. Onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen de 1.200 kaarten via de website van het archief gratis bekijken en downloaden.

De zeer uiteenlopende kaarten dateren van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. Zo zijn er kaarten uit de tijd van het Beleg van Coevorden (1672), plannen voor het ombouwen van Beilen tot vestingsstad en plattegronden van de geallieerden met daarop posities van Duitse soldaten in Drenthe.

Geen loep meer nodig

Historicus Ferry Sieders ziet een hoop voordelen van het digitaliseren van de kaarten. "Normaal komen bezoekers hier en halen wij de kaarten voor hen uit het archief. Zij kunnen die dan bekijken, vasthouden en bestuderen. Als je dat te vaak doet, komen er slijtsporen op en worden de kaarten broos", vertelt Sieders. Daarnaast kan je een kaart op het internet gedetailleerder bekijken dan in het echt. "Voor de details heb je dan een loep nodig, maar op de computer kun je door de hoge resolutie scherper inzoomen."

De kaarten zijn onderdeel van de Historische Atlas. Dat is geen boek, maar een bundeling van allerlei losse kaarten. Allerlei onderzoekers kunnen zich klaarmaken voor een digitale speurtocht. Van iedere Drentse gemeente is wel een historische kaart op de website van het archief te vinden.

Coronavirus

Handig is de digitalisering ook vanwege het coronavirus. Het digitaliseren van de kaarten stond al op de agenda, maar het virus heeft dat in een stroomversnelling gebracht. Het archief laat sinds het begin van de pandemie alleen nog maar mensen toe die zich van tevoren aanmelden. Sieders: "Sommige mensen voelen zich ook niet prettig om hier met het openbaar vervoer naartoe te komen. Nu kunnen zij alles gewoon vanachter hun eigen computer bewonderen."

Deel dit artikel: