Stelling: Oplichting via WhatsApp zal mij niet gebeuren

Misschien is het je eens overkomen. Je denkt dat een bekende op WhatsApp vraagt om geld, blijkt het een fraudeur te zijn die bij je bedelt. De politie meldt dat het aantal meldingen van fraude via WhatsApp is gestegen van honderd per week vóór corona, naar honderd per dag nu.
Tijdens de coronacrisis is het misdaadbeeld sterk veranderd, schrijft het AD. Zo zijn er een stuk minder gevallen van zakkenrollerij, maar is onder meer de digitale criminaliteit sterk toegenomen. Er zijn zelfs gevallen waarbij oplichters het taalgebruik van kinderen overnemen om geld te vangen, meldt een politiewoordvoerder aan de krant. Gemiddeld zijn slachtoffers zo'n 2.000 tot 3.000 euro kwijt.

Stelling

De honderd fraudegevallen via WhatsApp betreft mensen die er ook daadwerkelijk zijn ingetuind. Wat denk jij? Geloof je dat dit je nóóit zal overkomen, of kun je je wel voorstellen dat je hier intrapt?
Hoe eenvoudig je via phishing opgelicht kan worden, zie je hieronder.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.