Duizenden euro's steun voor 'onder druk staande' schaapskuddes

Schaapskudde Het Stroomdal
Schaapskudde Het Stroomdal in Schipborg © Schaapskudde Het Stroomdal
Zes schaapskudden in Drenthe krijgen in totaal 29.000 euro voor het welzijn van hun zeldzame heideschapen. Het geld is bedoeld voor inentingen, kosten bij de dierenarts, extra voer, wolfwerende afrastering of aanschaf van speciale kuddebeschermingshonden.
Het gaat om de stichtingen het Drentse Heideschaap in Ruinen, Schaapskudde Exloo, Schaapskudde Westerbork, Schaapskudde het Stroomdal in Schipborg, Schaapskooi Balloërveld en de Holtinger Schaapskudde. De dieren van deze stichtingen begrazen meer dan 5.000 hectare aan natuur- en heidegebieden met ruim 2.500 heideschapen van de rassen Drents heideschaap en Schoonebeker heideschaap.
Het geld wordt beschikbaar gesteld door het Dinamo Fonds. Dat fonds zet zich in voor het welzijn van dieren, het beschermen van natuur en landschap.

Stikstofschade

Vijf van de zes stichtingen ontvangen 5.000 euro. Schaapskooi Balloërveld krijgt 4.000 euro overgemaakt van Het Dinamo Fonds, een vermogensfonds dat is opgericht vanwege 'bezorgdheid over de achteruitgang van de leefomgeving'. Het geld gaat naar projecten voor het welzijn van zeldzame heideschapen die volgens het fonds door hun begrazing stikstofschade bestrijden en biodiversiteit versterken.

Financiën onder druk

De steun voor heideschapenkuddes is nodig omdat de financiën hiervan sinds corona onder druk staan, stelt Het Dinamo Fonds. Dat komt ten eerste omdat inkomsten uit publieksdagen zoals schaapscheerdersfeesten of lammetjesdagen wegvielen. Daarnaast stopte de export van wol naar China. Ook moet geïnvesteerd worden in wolfwerende maatregelen. Ten slotte nemen de kosten bij de dierenarts toe, onder meer vanwege het blauwtongvirus.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.