Waarom werd Kamp Westerbork later 'De Schattenberg' genoemd?

Na de Tweede Wereldoorlog werd het doorvoerkamp kamp Westerbork omgetoverd tot repatriëringskamp voor Indische Nederlanders: De Schattenberg. Maar waarom werd de naam veranderd, en waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Tiny Doornbos uit Assen werd nieuwsgierig na het lezen van een artikel over De Schattenberg, en ze stuurde haar vraag in naar Zoek het uit!.

Waarom een andere naam?

Na de onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949 moesten de Indische Nederlanders kiezen tussen Indonesië of Nederland. Op 4 juli 1950 arriveerden de eerste Indische Nederlanders in De Schattenberg, het voormalige kamp Westerbork. Zij verbleven daar tot 1951. De langste bewoningsgeschiedenis van kamp Westerbork is die van de Molukkers. Tussen 1951 en 1971 bewoonden zij Woonoord Schattenberg.

Guido Abuys is conservator van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork: "De naam werd in 1949 veranderd. Waarom het niet gewoon Kamp Westerbork kon blijven weet ik niet zeker, maar je kan je voorstellen dat de geschiedenis van het kamp, en daarmee de naam, gevoelig lag. Dat het een geschiedenis was waar men niet graag aan herinnerd wilde worden."

Waarom 'De Schattenberg'?

De naam Schattenberg kwam niet uit de lucht vallen. Abuys: "Nog voor de Tweede Wereldoorlog stond het gebied waar het kamp in lag al bekend als De Schattenberg. Dat heeft te maken met de vele grafheuvels die daar in de omgeving te vinden waren. Als je op oude kaarten kijkt, zie je ook dat er veel grafheuvels rond het kamp lagen."

Omdat de doden in de grafheuvels werden begraven met hun 'schatten' én omdat het heuvels waren, ontstond de naam De Schattenberg.

Zoek het uit!

Lees jij ook wel eens iets waarbij je denkt 'He, hoe zit dat eigenlijk?'? Stuur die vraag dan in naar Zoek het uit! Dan gaan wij spitten naar het antwoord.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
zoekhetuit Kamp Westerbork De Schattenberg
Deel dit artikel: