'Drenthe verkwanseld door militair verkeer vliegveld'

Een F-16 van Defensie (Rechten: Defensie)
Een F-16 van Defensie
Verschillende Drentse natuurorganisaties en omwonenden van Groningen Airport Eelde (GAE) hebben verontrust en verontwaardigd gereageerd op plannen van het vliegveld om meer militair verkeer af te handelen. Dat laten ze weten in een brief aan verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.
Volgens de organisaties is het toestaan van militaire straalvliegtuigen een onaanvaardbare aanslag op het leefklimaat in de kop van Drenthe. "Het zal grote schade toebrengen aan de omringende natuurgebieden, de landgoederenzone en de drie grote Natura 2000-gebieden", staat te lezen in de brief. De organisaties zien meer militair verkeer als minachting voor de omgeving, die hiermee overvallen wordt.

Vliegveld op zoek naar geld

Groningen Airport Eelde is bezig te kijken naar nieuwe mogelijkheden en dus ook naar nieuwe inkomsten. Daarmee denkt de luchthaven het jaarlijkse exploitatietekort voor het grootste gedeelte weg te kunnen werken. Uitbreiding van taken is daarvoor van cruciaal belang.
Eelde en ook vliegveld Maastricht worden gefinancierd door de provincies en gemeenten. De rest door het Rijk en Eindhoven Airport door Defensie. Onterecht, zo vinden ze in Eelde. Als beide luchthavens gezien worden als luchthavens van nationaal belang, dan moet de landelijke overheid daar ook aan meebetalen.

Meer zorgen

De organisaties - Natuur en Milieufederatie Drenthe, Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, IVN Eelde/Paterswolde en Stichting Het Drentse Landschap - zijn niet de enigen die zorgen hebben. Ook de lokale politiek in Tynaarlo heeft vraagtekens.
"Dit zou je niet moeten willen als gemeente", zegt Jurryt Vellinga, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo. De partij wil opheldering van het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo. Vellinga vraagt zich af wat het college vindt van het voorstel en in hoeverre het college er überhaupt weet van heeft.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.