Drukkerijmuseum Meppel vindt vervanger voor topstuk

Het Drukkerijmuseum in Meppel heeft een vervanger gevonden voor een topstuk uit de collectie. Dankzij een voormalig eigenaar van een drukkerij in Oirschot werd een Intertype regelzetmachine naar Drenthe gereden.

Volgens het museum betekende dit apparaat bij de invoering een revolutie in de drukkerijwereld. Niet langer hoefde de zetter letter voor letter regels te zetten. Door de Intertype konden via een toetsenbord ineens hele regels gezet worden.

Veel kuren

Het Drukkerijmuseum beschikt over zo'n machine, maar deze vertoont veel kuren. Demonstraties voor bezoekers waren zo goed als onmogelijk geworden.

Jos de Croon, voormalig eigenaar van drukkerij De Croon van Heerbeek in Oirschot, had eind jaren zeventig een goed werkende Intertype ingepakt en weggezet in het magazijn. Nu heeft hij deze beschikbaar gesteld aan het Drukkerijmuseum.

De Intertype is samen met nog een drukpers en een aantal letterbokken naar Meppel overgebracht. De Intertype wordt in de werkplaats van het museum nagekeken. Bij demonstraties kan de machinezetter een naam of adresregel voor bezoekers maken.

Meer over dit onderwerp:
Meppel Drukkerijmuseum regelzetmachine
Deel dit artikel: