Drentse ziekenhuizen blijven gespaard van drukke jaarwisseling

Spoedeisende hulp Treant Scheper ziekenhuis
De SEH-afdeling in Scheper in Emmen © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
De Drentse ziekenhuizen kijken terug op een overwegend rustige jaarwisseling. De spoedeisende hulp van ziekenhuis Scheper in Emmen behandelde vier vuurwerkslachtoffers, onder wie een tiener. Allen hadden licht letsel opgelopen.
Oud en nieuw verliep daarmee niet drukker dan normaal, zegt Linda Altena, SEH-hoofd van Treant. "Oudejaarsdag was zelfs extreem rustig", benadrukte ze. "Ook hoefden we geen mensen door te sturen."
In het Isala-ziekenhuis in Meppel kwamen vijf patiënten binnen op de spoedeisende hulp, schrijft RTV Oost. Twee personen hadden hoofdletsel en drie andere patiënten meldden zich met botbreuken. In vier van de vijf gevallen was er ook sprake van alcohol- of drugsgebruik.

Geen vuurwerkslachtoffers in WZA

Bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) kwamen helemaal geen vuurwerkslachtoffers binnen op de spoedeisende hulp. "Die hebben we deze oudejaarsnacht niet gezien", zegt spoedarts Aniek Crombach.
Wel zijn er mensen met een overdosering (drank of drugs) binnengebracht. "Maar dat zien we ook in de weekenden. Het was behapbaar."
In Treant is dat beeld hetzelfde. Ongeveer vijf patiënten zijn opgenomen vanwege overmatig alcoholgebruik. Ook daar is de conclusie: "Niet meer dan normaal voor een weekend."

Problemen door alcohol

Meer ziekenhuizen in Nederland wijzen op alcoholgebruik, dat hen het meeste werk bezorgde. Mensen kwamen ten val en raakten gewond doordat ze te veel hadden gedronken, of ze raakten buiten bewustzijn door overmatig drankgebruik. Ook waren er veel vechtpartijtjes door de drank.
Zo behandelde de spoedeisende hulp van het Martini Ziekenhuis in Groningen elf mensen die een alcoholvergiftiging hadden. Vorig jaar waren het er twee. Eén patiënt was zo agressief dat beveiligers die persoon uit het ziekenhuis hebben verwijderd.
Het UMCG in de stad behandelde negen mensen die te veel drank of drugs hadden gebruikt en één vuurwerkslachtoffer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.