Honderd vrouwen bestormen Johannes Postkazerne

Honderd vrouwen bereiden zich op de Johannes Postkazerne bij Havelte voor op de Yu Man Race. Dat is een zogeheten obstacle-run van vijf of tien kilometer in Hellendoorn. Bij een obstacle-run lopen deelnemers een parcours waarop hindernissen zijn uitgezet.

Ook op de kazerne in Havelte staat een hindernisbaan. Defensie en de organisatie van de obstacle-run bieden honderd vrouwen de kans om onder begeleiding te trainen voor de tocht. En die hindernisbaan is toch zwaarder dan sommigen dachten. "Het gaat goed, maar ik vind het zwaarder dan gedacht. Dat valt me van mijzelf een beetje tegen", aldus een van de deelnemers.

In aanraking met de landmacht

Defensie gebruikt het evenement ook om de vrouwen laagdrempelig kennis te laten maken met de kazerne en met de landmacht, aldus wachtmeester Ineke van der Veen. "We hopen vanuit de werving dat mensen enthousiast worden van het zijn op de kazerne en misschien wel bij ons willen werken."

Onder de honderd deelnemers zijn ook veertig vrouwen die al voor Defensie werken. Eind 2019 zei staatssecretaris Barbara Visser nog dat slechts 10 procent van de militairen vrouw is. Toch hebben de aanwezige defensiemedewerkers, zoals deelnemer Sylvia Baas-Janssen niet het gevoel dat ze in een mannenbolwerk zitten. "Ik zie mezelf niet als vrouw bij defensie, maar als collega onder collega's. Of dat nou mannen of vrouwen zijn; je ziet het verschil aan de buitenkant, maar verder merk je er niks van."

Meer over dit onderwerp:
Havelte defensie Johannes Postkazerne
Deel dit artikel: