Helft van de asielzoekers loopt weg uit overlast-azc Hoogeveen

De HTL in Hoogeveen (Rechten: RTV Drenthe/Wiedse Veenstra)
De HTL in Hoogeveen
De helft van de asielzoekers die in het zogenoemde aso-azc in Hoogeveen terechtkomen, loopt uit de opvang weg. Het is niet bekend waar ze vervolgens naartoe gaan.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vermoedt dat ze naar het buitenland gaan of in de illegaliteit terechtkomen. Bij reguliere asielzoekerscentra kunnen ze niet meer terecht. De gemeente Hoogeveen bevestigt dat deze mensen niet door de stad zwerven voor overlast zorgen.
Het centrum in Hoogeveen heet officieel de Handhaving en Toezicht Locatie (HTL), waar duidelijke grenzen worden gesteld aan het gedrag van asielzoekers. De HTL is begin dit jaar in gebruik genomen ter vervanging van de minder strenge overlast-azc's. Asielzoekers die in gewone azc's ernstige overlast veroorzaken kunnen in de HTL worden geplaatst.

Bewegingsvrijheid

Eerder deze maand oordeelde de rechter nog dat plaatsing in de HTL niet onrechtmatig is. Volgens een Angolese asielzoeker is het in strijd met artikel 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechter ging daar niet in mee, omdat asielzoekers zelf de keuze hebben uit de HTL te vertrekken.
Sinds de opening in februari zijn er zo'n 110 asielzoekers in de HTL geplaatst. De helft is volgens het COA weer vertrokken, vooral omdat ze bewegingsvrijheid missen.

Niet nieuw

Het COA benadrukt dat het weglopen niet verboden en ook niet nieuw is. Bij normale azc's vertrekken ook geregeld bewoners die hun geluk elders willen beproeven. Ook voor de HTL, toen de opvang in Hoogeveen nog een extra begeleiding en toezichtlocatie (EBTL) was, vertrok ongeveer de helft van de asielzoekers.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.