Gestreepte waterroofkever na 70 jaar terug in Drenthe

De gestreepte waterroofkever (Rechten: Wikimedia Commons)
De gestreepte waterroofkever
De gestreepte waterroofkever is terug in Drenthe. De zeldzame en beschermde keversoort werd onlangs voor het eerst sinds 1950 weer gezien in onze provincie.
Dat meldt de natuurnieuwswebsite Nature Today, die spreekt van een 'iconische kever'. Het gaat om een mannetjesexemplaar, dat per toeval werd gevangen door een natuurfotograaf in het Omgelegde Eelderdiep, ten oosten van het natuurgebied De Onlanden.
De gestreepte waterroofkever is een stuk kleiner dan de meer bekende geelgerande waterroofkever en is te herkennen aan de brede gele dwarsband op het halsschild. De kever kwam tot in de twintigste eeuw in heel Nederland voor, maar verdween gaandeweg vrijwel overal. In Groot-Brittannië en België wordt de soort als uitgestorven beschouwd.
Het is volgens het kenniscentrum voor insecten EIS niet duidelijk of de soort zich opnieuw in Drenthe gevestigd heeft of lange tijd over het hoofd is gezien. In Groningen is de gestreepte waterroofkever in 1976 nog gevangen.
Drenthe is nu de enige provincie in Nederland waar zowel de gestreepte als de brede geelgerande waterroofkever voorkomt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.