Curieuze Collecties: 'Het Panini-plaatje van Cruijff ontbreekt nog'

Gesigneerde voetbalschoenen van Sherida Spitse, het schaatspak van Kjeld Nuis en tientallen Panini-boeken. Zomaar een greep uit de verzameling van Emmenaar Ard Kooistra. Door de jaren heen verzamelde hij zoveel spullen die te maken hebben met (top)sport, dat hij een kamer in zijn huis omtoverde tot Sportmuseum Kooistra.
Een klein museum met grote verhalen, noemt Kooistra het zelf. De kamer puilt uit van de bijzondere sportspullen, -boeken en hebbedingen.
Zoals de muur vol wandborden uit 1928, van de enige keer dat Nederland de Olympische Spelen organiseerde. Voor een leek gewoon mooi om te zien, maar voor de sportkenner een waardevol verzamelobject. "Vooral die blauwe linksboven is bijzonder. Die zijn moeilijk te vinden," wijst Kooistra.

Cruijff ontbreekt nog

Het begon voor Kooistra allemaal bij de Panini-voetbalplaatjes die hij vroeger spaarde. Dit zijn stickers met voetballers erop die werden gemaakt door het Italiaanse bedrijf Panini. Albums vol staan er bij Kooistra in de kast: "Dan kocht je een zakje met die plaatjes voor vijftig cent. En dan gingen we ruilen op school. Dus de fascinatie voor het verzamelen heeft er altijd al in gezeten."
De fascinatie voor verzamelen heeft er altijd al in gezeten
Ard Kooistra
En dat verzamelen houdt nooit op. "Je wilt altijd iets toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld het Panini-album van 1974, maar het plaatje van Johan Cruijff mist nog. En ik zou heel graag het album van 1970 willen hebben."
In 2015 werd dit complete album van 1970 op veilingsite Catawiki verkocht voor 2.500 Euro. "Dat zijn behoorlijke bedragen. Dus ik hoop dat ik het ooit op een rommelmarkt in een doos tegenkom," zegt Kooistra hoopvol.
Kooistra ging op de foto met levende voetballegende Diego Maradona (Rechten: Ard Kooistra)
Kooistra ging op de foto met levende voetballegende Diego Maradona

Op het juiste moment toeslaan

Rommelmarkten, veilingsites en Marktplaats worden afgestruind. Maar soms moet je als verzamelaar ook gewoon rustig afwachten en toeslaan wanneer het moment daar is. "Ik ben niet op mijn mondje gevallen. Dat is wel handig."
Zo kwam hij eens Kjeld Nuis tegen op ijsbaan Thialf. Kooistra sprak hem aan en vertelde Nuis over zijn sportmuseum. "Hij woonde toen in Emmen en ik mocht bij hem thuis langskomen. We hebben een kopje koffie gedronken en toen kwam hij met dat pak aanzetten."
Ook wilde Kooistra graag een foto met oud-voetballer Diego Maradona. Een paar jaar geleden was hij als coach in Nederland en Kooistra zag zijn kans schoon: "Ik boekte een kamer in hetzelfde hotel als Maradonna. Daar dacht ik de meeste kans te hebben om hem tegen te komen." En dat plan lukte, bewijst een foto van Kooistra met de hand op de schouder van Maradona.

'Voor Ard'

Omdat steeds meer mensen weten van Kooistra's museum, komen ze ook wel eens spontaan met mooie objecten aanzetten. Zo staan er bijvoorbeeld gesigneerde voetbalschoenen van Sherida Spitse van het Nederlands elftal. "Voor Ard, staat erop. Dat was een heel leuke verrassing."
En Kooistra hoopt dat mensen dat blijven doen. "En als iemand toevallig die Panini-plaatjes thuis heeft liggen, dat ze dan aan mij denken!", zegt hij lachend.

Elke werkdag een verhaal

De zomerrubriek is tot en met 8 augustus elke dag op Radio Drenthe te horen om 07:10 uur en is om 17.00 uur te zien op televisie in Drenthe Nu. Ook verschijnt het verhaal elke ochtend op onze website en app, zodat je het nog eens rustig kunt nalezen.

Heb jij een vraag?

Jij mag ons aan het werk zetten! Is jou iets opgevallen in je omgeving of heb je een vraag die te maken heeft met Drenthe? Stuur je vraag in en wij gaan ermee aan de slag.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.