Provincie biedt subsidie voor verbeteren van monumenten

Rijksmonument Ansen
Een rijksmonument in Ansen © Wikimedia / Lidewij,C.J.
Eigenaren van monumentale panden in Drenthe kunnen subsidie aanvragen voor onderhoud van hun pand. Er is ook een regeling om een lening af te sluiten tegen een lage rente.
Het geld moet dan gebruikt worden om een monumentaal pand te behouden, een nieuwe bestemming te geven of voor energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie.
De eerste ronde van aanvragen voor een subsidie loopt tot eind maart. Vanaf 1 juli begint een tweede aanvraagronde. Een lening met lage rente kan het hele jaar door aangevraagd worden.
Eerder waren er ook al leningen mogelijk uit het Drents Monumentenfonds. In dat fonds werken de provincie en het Nationaal Monumentenfonds samen. De lening was tot nu toe alleen bestemd voor restauratie of herbestemming van een monumentaal pand. Nu kan dat ook voor verduurzaming die gericht is op energieopwekking. Dan kun je denken aan zonnepanelen of een warmtepomp.
Een aanvraag indienen kan via de website van de provincie Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.