Omwonenden: bouw niet op 'herdenkingsplantsoen' in Emmen

Zwaan Evenhuis bij de lindeboom. Achter het terrein van het inmiddels gesloopte Sedna-pand.
Zwaan Evenhuis bij de lindeboom © RTV Drenthe / Rien Kort
Een groep bewoners in Emmen wil dat een plantsoen waar vroeger de bevrijding van Emmen door de Polen op werd herdacht, niet verloren gaat. De 57 omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen bouwplannen op de voormalige Sedna-locatie.
Op het terrein op de hoek van de Veenkampenweg en de Parallelweg in hartje Emmen stond voorheen een gebouw van welzijnsorganisatie Sedna. Sinds 2022 stond het leeg en is het nu gesloopt.
Ontwikkelaars BT Beheer uit Nieuw-Buinen en Ska-pa uit Almelo zijn van plan om op het vrijgekomen terrein zes vrijstaande huizen en drie tweekappers te bouwen. Het plantsoen is onderdeel van de nieuwbouwlocatie.

Bevrijding door Polen

Omwonenden komen onder leiding van Zwaan en (oud-wethouder) Gezienes Evenhuis in het geweer tegen de plannen. De twee verzamelden 57 handtekeningen tegen het verdwijnen van het plantsoen. Eerst is er bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen het nieuwe bestemmingsplan.
Nu wordt bij de Raad van State een voorlopige voorziening aangevraagd. Daarmee vragen de omwonenden om het bouwen te verbieden tot de behandeling van een rechtszaak tegen de plannen achter de rug. Geeft de Raad van State de bewoners gelijk, dan kan er voorlopig niet gebouwd worden.
De omwonenden vallen vooral over het mogelijke verdwijnen van een stukje Emmen met een hoge cultuurhistorische waarde. "Op een van de beoogde kavels bevindt zich het Generaal Maczekplantsoen met een karakteristieke lindeboom", legt Zwaan Evenhuis uit. "Op deze plek werd jarenlang de bevrijding van Emmen door Poolse strijdkrachten herdacht." Bovendien wordt het groene en open karakter van het woonbuurtje geweld aangedaan door nieuwbouw op die plek, vrezen Zwaan en Gezienes.

'Pas woonhofje aan'

Het plantsoen moet erkend worden als herinneringsplek. Voor de lindeboom zelf is een aanvraag de deur uitgegaan voor een beschermde status. Maar aan dat laatste wil de gemeente niet, aldus Zwaan. De boom is nog niet oud genoeg.
De bewoners hebben zelf ook een voorstel gedaan voor een aangepaste inrichting van het geplande woonhofje. Gezienes: "De woningen komen nu langs twee banen te liggen. Met een groenstrook ertussen. Maak daar een baan van en schuif de woningen 20 tot 30 meter op." Op die manier ontstaat er voldoende ruimte voor de woningen en het plantsoen.

Herdenking verplaatst

De gemeente heeft al eerder duidelijk gemaakt dat het plantsoen geen bijzondere waarde heeft, en het is ook niet beschermd. De herdenkingen zijn bovendien in 2006 verhuisd naar Noordbarge, omdat het lawaai van het busstation in de buurt nogal stoorde.
Noordbarge is volgens de gemeente was ook een meer logische keuze, omdat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog fel gestreden is tussen de Duitsers en de Polen. De boom blijft bovendien bewaard in het nieuwe plan. Die is nog gezond en kan daarom verhuizen naar het openbare middenterrein van het nieuwe bouwplan.
Voor de zitting bij de Raad van State is nog geen datum bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.