Inzamelingsactie voor de Drentse voedselbanken levert 5500 euro op

Overhandiging cheques RTV Drenthe-sponsoractie voedselbanken
Harmiene Gommans (voedselbank Zuidwest-Drenthe), Ria Kuik (voedselbank Hart van Drenthe) en Ton Sleeking (voedselbank Zuidoost-Drenthe) krijgen de cheques uit handen van directeur/hoofdredacteur van RTV Drenthe, Dink Binnendijk (derde van links) © RTV Drenthe / Vera Beuke
De RTV Drenthe-sponsoractie voor de Drentse voedselbanken heeft in totaal 5.500 euro opgebracht. Het geld is door middel van donaties ingezameld. Met dit geld kunnen voedselbanken eten voor hun cliënten kopen. De vier Drentse voedselbanken hebben uit handen van directeur/hoofdredacteur Dink Binnendijk een cheque ontvangen.
"Daar zijn we enorm blij mee", zegt Ton Sleeking, van de voedselbank Zuidoost-Drenthe. "Dat geld hebben we heel hard nodig. Vorig jaar hebben we voor 100.000 euro moeten bijkopen aan producten, dan kan je je voorstellen dat dit soort bedragen heel erg welkom zijn."
Het geld is binnengehaald via de pagina rtvdrenthe/voedselbank.nl, waar mensen een bedrag konden storten. Tientallen mensen hebben gedoneerd. Dat leverde in totaal zo'n 4.500 euro op.
Lootjesverkoop
Naast dit bedrag is er ook nog eens duizend euro binnengekomen als gift van Energiebedrijf Rendo. Dit energiebedrijf uit Meppel houdt jaarlijks een lootjesverkoop waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat.
In Drenthe zijn vier voedselbanken actief. Gezamenlijk geven zij zo'n 3600 mensen wekelijks of tweewekelijks een pakket. Iedere organisatie heeft een centrale vestiging met daarnaast een aantal uitgiftepunten.
De donatieactie is een vervolg op Superzaterdag, de actiedag van de voedselbanken in Drenthe. Die actie op zaterdag 9 december, waarbij door tientallen vrijwilligers bij supermarkten werd geflyerd, leverde ruim 2.500 kratten met levensmiddelen op, met een totale waarde van zo'n honderdvijftigduizend euro.
Minder producten van supermarkten
De voedselbanken doen de inzamelingsactie om hun voorraden aan te vullen, zodat zij hun cliënten van basisproducten zoals rijst, pasta, koffie, olie en verzorgingsproducten kunnen voorzien. Volgens de voedselbanken is de inzamelingsactie hard nodig omdat ze merken dat ze steeds minder producten van supermarkten krijgen.
"We zien dat supermarkten steeds minder producten overhouden om aan het einde van de dag te kunnen schenken aan de voedselbank", zegt Sleeking. "Dat gebeurt overal en dat betekent dat we veel minder producten langs die weg binnenkrijgen. Als je dan een fatsoenlijk pakket wil samenstellen dan kunnen we niet anders dan bijkopen."
Inzamelingsactie voor de Drentse voedselbanken levert 5500 euro op

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.