Toevalstreffer: bioloog vindt ook vrouwelijke versie gestreepte waterroofkever

"Nee joh", schreeuwt bioloog Rick Middelbos plotseling tijdens opnames voor een reportage van RTV Drenthe. "Kijk dan, ik heb er nog een!" Van blijdschap valt hij nog net niet het water in. Na eerder deze maand een mannelijke gestreepte waterroofkever te hebben gevonden, is er nu ook een vrouwelijke variant in natuurgebied De Onlanden.

Toevalstreffer

Het vinden van de vrouwelijke gestreepte waterroofkever is een toevalstreffer. Middelbos wilde voor de camera van deze omroep laten zien hoe hij begin deze maand de iconische gestreepte waterroofkever ving, toen er plotseling een vrouwelijke variant in zijn schepnet zat.

Het moment waarop Rick Middelbos de vrouwelijke gestreepte waterroofkever ontdekt:

Toen Middelbos begin vorige maand de mannelijke versie van de kever ving, zorgde dat voor veel enthousiasme onder natuurliefhebbers. De kever is namelijk voor het laatst in Drenthe gezien in de jaren '50. "De kever is de laatste jaren erg achteruit gegaan in Nederland", legt Middelbos uit.

'Compliment voor de Onlanden'

Dat er nu dus steeds meer gestreepte waterroofkevers in De Onlanden worden gespot, zegt volgens Middelbos veel over het beheer van het gebied. "Deze kever zegt veel over of een watersysteem gezond is. Op veel plekken in Nederland, zoals hier in De Onlanden, doen ze erg hun best om met beheer de waterkwaliteit weer omhoog te brengen."

"Het vinden van deze soort laat zien dat al dat harde werk waarschijnlijk zin heeft en dat de waterkwaliteit hier omhoog is gegaan. Dus of de kevers zijn terug, of ze waren er nog wel maar dan in heel kleine aantallen en dan zou het nu beter met ze gaan", aldus een enthousiaste Middelbos.

Schepnet

De natuurliefhebber is onlangs afgestudeerd als bioloog in Groningen. Regelmatig gaat Middelbos er met zijn schepnet op uit in de natuur, op zoek naar kevers, insecten of andere dieren. "Ja, dat overenthousiasme voor de natuur zat er altijd al in. Op mijn twaalfde zat ik al bij een natuurvereniging en vanaf toen heb ik steeds meer geleerd."

Begin deze maand fietste Middelbos terug van vrienden richting Groningen toen hij nog even met zijn schepnet De Onlanden in dook. Plotseling had hij de mannelijke gestreepte waterroofkever in zijn net. Gisteren bracht natuurnieuwswebsite Nature Today de vondst naar buiten.

Dit najaar begint Middelbos aan een verspreidingsonderzoek van de gestreepte waterroofkever. "Maar dit is toch al bizar, dat ik wil laten zien hoe ik er een heb gevonden en nu plotseling ook een vrouwtje aantref", vertelt hij enigszins beduusd. "Dit is een goed teken, want als er een mannetje en een vrouwtje zijn, dan... nou ja, dat begrijp je natuurlijk wel", lacht hij tot besluit.

Lees ook:

Deel dit artikel: