Stelling: Doe mij dat vaccin maar, ik durf het wel aan

Een coronavaccin dat aan de Universiteit van Oxford wordt ontwikkeld geeft hoopgevende resultaten. Het roept een krachtige reactie van het immuunsysteem op en het is veilig. Onderzoekers spreken van 'veelbelovende vroege resultaten'.

Van het vaccin is nog niet met zekerheid te zeggen dat het mensen effectief beschermt tegen het virus, wel is zeker dat het het immuunsysteem activeert. Het immuunsysteem leert het coronavirus te herkennen. De onderzoekers melden dat binnen twee weken na vaccinatie de zogeheten T-cellen van het lichaam het coronavirus kunnen detecteren en geïnfecteerde celen kunnen aanvallen.

Binnen 28 dagen na vaccinatie maakten de proefpersonen ook antilichamen aan die het virus in het bloed en het lymfesysteem kunnen opsporen en bestrijden. Ook blijkt dat het vaccin weinig bijwerkingen heeft. Nederland heeft onlangs, samen met onder andere Frankrijk en Duitsland, driehonderd miljoen stuks besteld van dit vaccin.

Stelling

Durf je het aan om het vaccin direct te nemen als blijkt dat dit vaccin inderdaad werkt? Of durf je het nog niet aan en wacht je tot er meer zekerheid is?

Meer over dit onderwerp:
stelling vaccin coronavirus corona
Deel dit artikel: