Vijf maanden cel voor zware mishandeling in kroeg Borger

Volgens de verdachte had hij alleen geslagen (Rechten: Pixabay)
Volgens de verdachte had hij alleen geslagen
Voor het in elkaar slaan van een man in een café in Borger moet een 25-jarige man uit die plaats de cel in. De rechtbank in Assen heeft hem veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf.
De rechtbank vindt zware mishandeling in de nacht van 1 april 2018 bewezen. De man heeft daarbij meerdere keren tegen het hoofd van het destijds 56-jarige slachtoffer geschopt, stelt de rechtbank, ook al heeft hij dat zelf ontkend. Volgens de rechters is ook hiervoor genoeg bewijs, omdat meerdere getuigen erover hebben verklaard.

Geen noodweer

De man uit Borger heeft zelf verklaard dat hij één klap heeft gegeven. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat zijn buurman werd aangevallen door het latere slachtoffer. De twee lagen samen vechtend op de grond en zijn buurman kreeg trappen van de oudere man.
De advocaat van de verdachte vond daarom dat sprake was van noodweer: zijn cliënt moest ingrijpen, zei hij, om de buurman te ontzetten. De rechtbank is het daar niet mee eens.

Bijna blind aan één oog

Door het geweld raakte een van de ogen van het slachtoffer zwaar beschadigd. Hij had al minder zicht aan dat oog, maar na het geweld in de kroeg is hij meerdere keren geopereerd en ziet hij nauwelijks nog iets, vertelde hij twee weken terug in de rechtbank. Daar heeft hij veel last van tijdens zijn werk.
De officier van justitie vond dat de man recht had op ruim 36.000 euro schadevergoeding. De rechtbank vindt dat hij recht heeft op 6.000 euro. De straf viel ook lager uit dan de eis van de aanklager. Hij eiste twee weken geleden vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Die straf vindt de rechtbank te hoog.

Minder straf

Zes maanden cel vindt de rechtbank passend, maar heeft er een maand afgetrokken, omdat het meer dan twee jaar heeft geduurd voordat het Openbaar Ministerie de zaak aan de rechtbank heeft voorgelegd. Daarmee is de zaak redelijk oud.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl