Meppeler moet acht maanden zitten voor inbraken

Een 24-jarige man uit Meppel is veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk voor twee inbraken in Meppel en Staphorst en heling.

De man, die al vaker is veroordeeld voor inbraken, stal eind december vorig jaar vier laptops en een iPad uit een huis in de Meppeler wijk Oosterboer. Eind januari dit jaar brak hij in bij een huis in Staphorst. Daar was de bewoner thuis. Die hoorde gestommel beneden en sloot zichzelf op in de slaapkamer. De Meppeler maakte uiteindelijk niks buit.

Geldgebrek

De man heeft de inbraken bekend. Hij deed het om aan geld te komen, verklaarde hij. Beide keren kwam hij binnen door een raam kapot te maken en op beide plekken waren sporen van hem gevonden: in Meppel een handafdruk en in Staphorst bloedsporen. Hij heeft de inbraken niet alleen gepleegd, maar wilde twee weken geleden tijdens de rechtszaak niet zeggen met wie hij had samengewerkt.

Hij is ook veroordeeld voor heling, omdat hij in september vorig jaar een gestolen laptop aanbood bij een winkel voor tweedehands spullen in Zwolle. De man werd aanvankelijk verdacht van de inbraak in Meppel waarbij die laptop was buitgemaakt, maar daarvoor is volgens de rechtbank te weinig bewijs.

Aangehouden in de rechtbank

De Meppeler werd eind februari aangehouden. Politieagenten vonden toen ook een mes op zijn kamer. Na achtendertig dagen voorarrest kwam hij onder strenge voorwaarden vrij. Omdat hij zich daar niet aan hield, besloot het Openbaar Ministerie hem vorige maand opnieuw te laten oppakken, maar toen was de verdachte ondergedoken.

De man meldde zichzelf twee weken geleden vrijwillig en met een volle weekendtas voor de zitting bij de rechtbank in Assen. Na de rechtszaak werd hij door politieagenten afgevoerd en sindsdien zit hij weer vast.

Het Openbaar Ministerie had één jaar cel geëist tegen de man, die al vaker veroordeeld is voor inbraken. Die straf vindt de rechtbank te hoog.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Meppel heling celstraf inbraken
Deel dit artikel: