Curieuze Collecties: 'Hetzelfde bordje als op de Titanic'

Het begon allemaal met een boek uit 1987 dat hij uit de bibliotheek in Hoogeveen haalde. De zwart-witfoto's van het schip spraken bij kleine Jerry zo tot de verbeelding, dat een fascinatie voor de Titanic is geboren.
"Ik heb hier een grote vitrinekast met allerlei oude ansichtkaarten, enveloppen en menukaarten. Noem het maar op," zegt Vondeling trots in zijn woonkamer.
Overal in het huis staan miniatuurmodellen van de Titanic. Heel precies zijn de schepen tot in het kleinste detail in elkaar gezet. "Over die grote heb ik twee jaar gedaan."

Praktisch onzinkbaar

De Titanic is een schip dat in 1911 is gebouwd in Belfast, in opdracht van de rederij White Star Line. Het was toentertijd het grootste passagiersschip ooit gemaakt en gebouwd om trans-Atlantische reizen te maken. Maar in de nacht van 14 op 15 april 1912 raakte de Titanic tijdens haar eerste reis een ijsberg en zonk. Daarbij kwamen 1.522 opvarenden om het leven.
Ze hebben nooit gezegd dat de Titanic onzinkbaar was.
Jerry Vondeling
Vondeling: "De rederij noemde de Titanic praktisch onzinkbaar. Dat woordje praktisch hebben mensen later weggelaten." Zo is de mythe ontstaan dat de Titanic onzinkbaar was.

Een stukje historie

"Laatst heb ik een bordje op de kop getikt. Een origineel bordje van de White Star Line," zegt Vondeling terwijl hij een witte schotel uit een kastje pakt. Op het bordje staat een rode vlag met een ster: de vlag van de rederij en de vlag waar de Titanic destijds onder voer.
Komen al deze spullen dan echt uit het scheepswrak op de bodem van oceaan? "Nee, ze komen van zusterschepen Olympic en Britannic. Maar het is precies hetzelfde als wat aan boord was van de Titanic."
Voor Vondeling maakt het ook niet uit. "Het voelt gewoon bijzonder. Een stukje historie dat je in je handen hebt."

Elke werkdag een verhaal

De zomerrubriek van Zoek het uit! is tot en met 8 augustus elke dag op Radio Drenthe te horen om 07.10 uur en is om 17.00 uur te zien op televisie in Drenthe Nu. Ook verschijnt het verhaal elke ochtend op onze website en app, zodat je het nog eens rustig kunt nalezen.

Heb jij een vraag?

Jij mag ons aan het werk zetten! Is jou iets opgevallen in je omgeving of heb je een vraag die te maken heeft met Drenthe? Stuur je vraag in en wij gaan ermee aan de slag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.