Flinke opknapbeurt voor begraafplaatsen Gieterveen

Meer dan honderd oude graven op de twee begraafplaatsen in Gieterveen krijgen een flinke opknapbeurt. Twaalf vrijwilligers uit het dorp zijn iedere week in de weer om de grafstenen hun oorspronkelijke uiterlijk terug te geven.

De oudste stenen van de graven zijn meer dan tweehonderd jaar oud. Al die jaren in weer en wind hebben de zerken weinig goed gedaan. Een laag algen, vogelpoep en andere aanslag bedekt de sierlijke letters waarmee de graven beschreven zijn. Sommige stenen staan scheef of zijn gescheurd.

Gevaarlijke situatie

Om het behoud van de oude graven te garanderen heeft de groep vrijwilligers de scheppen, borstels en kwasten uit de kast gehaald. "De gemeente was van plan een aantal graven weg te halen. Door achterstallig onderhoud dreigden ze om te vallen en zijn ze dus gevaarlijk voor de omgeving", vertelt vrijwilliger Frederik Dillingh. De graven die het scheefst staan, worden door de vrijwilligers weer recht neergezet. Met ijzeren gereedschap en een portie spierkracht duwen ze de stenen op hun plek.

Daarna begint het echte werk: het schoon schrobben en opnieuw schilderen van de graven. Eerst schrobt een vrijwilliger met een speciaal schoonmaakmiddel de dikke aanslaglaag van de stenen. Daarna is het tijd om met behulp van kwasten, kurk en zwarte verf de letters op de stenen weer zichtbaar te maken. Al met al een klus van zo'n vier uur per grafsteen. De vrijwilligers zijn sinds begin mei bezig en verwachten niet dat ze alles voor het einde van dit jaar af krijgen.

Nabestaanden betalen

De kosten voor de materialen die nodig zijn voor het restaureren van de grafstenen worden betaald door nabestaanden. "Die mensen zijn niet verplicht om hun graven te laten opknappen. Ze mogen het ook zo laten of zelf aan de slag gaan", vertelt vrijwilliger Jan Hoving. Voor een kleine bijdrage doen de vrijwilligers alles. Hoving: "Het is mooi werk, leuk om met elkaar bezig te zijn. En we hebben er de tijd voor. Zo kunnen de stenen weer flink wat jaren mee."