Assen geeft vergunning voor stadswoningen op winkelcentrum 't Forum

De gemeente Assen heeft een vergunning verleend voor de bouw van 43 huurappartementen op de plek van het grotendeels leegstaande winkelcentrum 't Forum. Na de zomer wil de projectontwikkelaar beginnen met het bouwen van de stadswoningen.

Om de appartementen te kunnen bouwen, moet een deel van 't Forum worden gesloopt. Op de begane grond blijft ruimte voor winkels en horeca. De appartementen komen daar bovenop aan de zuidkant van het grotendeels leegstaande winkelcentrum. De vergunning is nog niet onherroepelijk. Mensen kunnen nog zes weken bezwaar maken.

Geplaagd door leegstand

't Forum is al jarenlang een rotte kies in het centrum van Assen. Het ligt op een prominente locatie, tussen het Koopmansplein en de Oudestraat, maar desondanks waren maar weinig ondernemers geïnteresseerd in de panden van het winkelcentrum. Na de verhuizing van de bibliotheek naar De Nieuwe Kolk in 2012 begon de leegloop. Toen ook de H&M verhuisde en V&D failliet ging, was er geen redden meer aan. Enkel op de begane grond zit tegenwoordig nog een aantal ondernemingen. Verder wordt het gebouw geplaagd door leegstand. De bovenverdiepingen staan compleet leeg en de roltrap die de etages ooit verbond is weggehaald.

Eind 2018 werd 't Forum gekocht door projectontwikkelaar Vastgoed Groningen Projectontwikkeling. Onder de naam Forum Vastgoed BV gaf eigenaar Thijs van Bree toen al aan grote plannen te hebben voor het leegstaande centrum. Behalve de woningen aan de zuidkant wil Van Bree aan de noordkant van 't Forum een woontoren bouwen. Daarover wordt nog gesproken met de gemeente.

Als alles volgens plan verloopt zijn de woningen medio 2021 klaar.

Lees ook:

Deel dit artikel: