Vrieskou in aantocht, GGD spoort daklozen aan om warme plek te zoeken

ANP-dakloos
GGD Drenthe vraagt daklozen om de koude nachten door te brengen in de opvang © ANP/VRPress
Dak- en thuislozen in Drenthe krijgen een dringende oproep om de komende nachten niet buiten te slapen. GGD Drenthe start vanwege de verwachte vrieskou met een winterregeling en probeert vanaf morgen mensen actief van de straat te krijgen.
De temperaturen gaan de komende dagen behoorlijk omlaag, naar rond de -5 graden. De wind waait de komende dagen vanuit het noordoosten en dat kan 's nachts zorgen voor gevoelstemperaturen van tussen de -8 en -10.

Lager dan -5

De GGD stelt de winterregeling in op het moment dat de gevoelstemperatuur onder de -5 graden komt. Mensen zonder onderdak kunnen dan zonder te betalen gebruikmaken van opvangcentra voor dak- en thuislozen.
De winterregeling geldt ook voor mensen die normaal gesproken geen recht hebben op opvang, zoals arbeidsmigranten of mensen die in een huis wonen dat is afgesloten van energie.

'Niemand dwingen'

"Het is een groep die over het algemeen moeilijk bereikbaar is, dus we roepen hulp in van bijvoorbeeld de politie om mensen op te sporen", vertelt Bart Raaijmakers van de GGD.
"We kunnen mensen niet dwingen, maar verzoeken hen wel dringend om naar een opvang voor dak- en thuislozen te gaan, want het wordt gewoon te koud om buiten te slapen."
Dak- en thuislozen kunnen terecht bij de opvanglocaties van het Leger des Heils en Wender in Assen en Emmen. De winterregeling gaat op 6 januari in en zal volgens de GGD enkele dagen van kracht blijven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.