Meer verzet tegen nieuw plan zoutwinning bij Veendam

Een zoutwinningsinstallatie van Nedmag bij Borgercompagnie (Rechten: RTV Drenthe / Hjalmar Guit)
Een zoutwinningsinstallatie van Nedmag bij Borgercompagnie
Stichting Stop Zoutwinning heeft zich bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verzet tegen het nieuwe winningsplan van zoutmijnbouwer Nedmag langs de Drents-Groningse grens. Volgens de stichting is de steun voor het verzet "ongekend".
Door zoutwinning kunnen er gaten ontstaan in de zoutholtes. Daardoor kan een mengsel van zeer zout water en diesel vrijkomen en eventueel ook in het oppervlaktewater terechtkomen. Ook kunnen er zogenoemde sinkholes ontstaan. Dat zijn diepe kuilen door plotselinge verzakkingen. Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwde al geregeld voor de effecten van de zoutwinning in Nederland.

'Sloeg in als een bom'

In juni presenteerde het ministerie het ontwerp voor het nieuwe winningsplan en twee ontwerp-omgevingsvergunningen van Nedmag. "De besluiten sloegen in de regio in als een bom: zelfs negatieve adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen werden in de wind geslagen. Veiligheid kwam, zoals zo vaak, op het tweede plan", aldus Stichting Stop Zoutwinning.
"Er werd een vlammende zienswijze opgesteld die geen spaan heel laat van het winningsplan van Nedmag en van de ontwerpbesluiten. Deze zienswijze is nu bij het ministerie ingediend namens de beide groeperingen, maar ook namens de Groninger Bodem Beweging en dorpsverenigingen uit Kiel-Windeweer, Kalkwijk en Annerveenschekanaal."

Aa en Hunze maakte al bezwaar

Wat de stichting betreft worden de ondergrondse activiteiten van het bedrijf zo snel als mogelijk afgebouwd en wordt Nedmag verantwoordelijk gehouden voor alle reeds opgetreden en toekomstige schade in het winningsgebied.
Een deel van het gebied waarin het zou moet worden gewonnen valt onder de gemeente Aa en Hunze. Zij liet eerder al weten tegen de verdere zoutwinning te zijn. Behalve de zoutwinning zelf, heeft Aa en Hunze ook bezwaar gemaakt tegen de procedure. Het steekt de gemeente dat het besluit in de zomerperiode ter inzage is gelegd.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.