Citymarketeer over Koningsdag: 'Je bent de gaststad voor het feestje van iemand anders'

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de viering van Koningsdag in Rotterdam.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen dit jaar naar Emmen © ANP
Dit jaar bezoekt de koninklijke familie tijdens Koningsdag Emmen. Een kans voor de stad om zich goed te presenteren, maar makkelijk wordt dat niet, denkt citymarketeer Roeland Tameling. "Je bent de gaststad voor het feestje van iemand anders. Dus je moet je houden aan het protocol van die ander. En zeker tijdens Koningsdag is dat echt een uitdaging.
Roeland Tameling was zelf betrokken bij Koninginnedag 2012 in Veenendaal, de laatste met koningin Beatrix. Een feestdag die vooral wordt herinnerd door het wc-potgooien. "Dat was in Rhenen, onze buurgemeente waarmee we dat samen deden. Om nou te zeggen dat dat citymarketing in optima forma is; niet echt."
"Het protocol staat natuurlijk vrij vast", schetst Tameling de uitdaging. "Het is 1,5 kilometer lopen door een stad. In Veenendaal hebben we wel geprobeerd vernieuwing door te voeren, maar daar was het Koninklijk Huis toen niet gevoelig voor."
(Tekst gaat verder onder de video)
'Je bent de gaststad voor het feestje van iemand anders'

Samenhangend verhaal

Volgens Tameling is het belangrijk om te bepalen wat je wil uitstralen als stad, en dat in elk aspect te laten blijken. Rotterdam, gaststad van vorig jaar, is volgens hem een goed voorbeeld. "Rotterdam wilde zich profileren als stad waar mensen uit alle windstreken met elkaar de internationale havenstad hebben gebouwd."
"In de programmering hebben ze dat aldoor vertaald naar allerlei multiculturele activiteiten. Dus daar hebben ze hun ambitie behoorlijk weten waar te maken. Het helpt als je een samenhangend verhaal hebt. Dat moet niet iets nieuws of verrassends zijn."

Meer toeristen?

Kun je erop rekenen dat er meer toeristen komen na een Koningsdag? "Nee", zegt Tameling. "Je ziet wel dat mensen de koninklijke route willen wandelen, maar dat zijn de hardcore fans van de koninklijke familie. Voor de rest is het niet heel bijzonder, tenzij het lukt iets in beeld te krijgen wat de rest van Nederland verrast. Dat ze niet weten dat dat in Emmen was."
De citymarketeer ziet wel enkele mogelijkheden voor Emmen. "Misschien moet je Wildlands als kapstok gebruiken. Dan maak je van die hele route één mega-wildlands." Of je laat de stad Emmen links liggen en richt je op de fietstocht van Op Fietse van Skik. "Stel je voor dat je de familie weet te overtuigen. Dat je niet de binnenstad laten zien, maar je gaat dat rondje fietsen. Dat is volgens mij fantastische televisie."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.