Autohandelaren vandaag voor rechter voor malafide export

Veertig miljoen euro. Zoveel geld zouden twee verdachten verdiend hebben aan de malafide export van tweedehands leaseauto's. Vandaag moeten zij zich voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden. De zaak kwam eind 2017 aan het licht nadat de politie een inval deed bij een autoverkoopbedrijf in Hoogeveen.

De zaak draait om een 41-jarige man uit Zuidwolde en een 50-jarige man uit Noordscheschut. Het duo wordt er van verdacht dat zij tweedehands-leaseauto's verkocht hebben aan Libanezen die in Berlijn wonen. Door nepfacturen en tijdelijke bedrijven te gebruiken, wisten zij de belasting te ontduiken. Dat gebeurde tussen 1 januari 2014 en 27 november 2017.

Daarnaast worden de mannen verdacht van deelname aan een criminele organisatie en het voorhanden hebben van verschillende wapens en munitie.

40 miljoen euro

Op papier werden de auto's tegen een nul procent btw-tarief geëxporteerd en leek het geleverd te worden aan een bepaald bedrijf. Maar in werkelijkheid werden de auto's afgenomen door een andere koper. Betalingen werden contant gedaan.

Daardoor is volgens het OM stelselmatig te weinig of geen omzetbelasting afgedragen aan de Europese Unie. Op deze manier zou voor 40 miljoen euro aan auto's zijn verkocht.

Inval

Op maandag 27 november 2017 valt de FIOD het autobedrijf aan de Marconistraat in Hoogeveen binnen. Er wordt onder meer beslag gelegd op 161 voertuigen, 22 panden en drie vuurwapens. Ook is er beslag gelegd op honderdduizend euro aan contant geld. Eerder werd al vierhonderdduizend euro in beslag genomen.

De rechtbank in Zwolle heeft twee dagen uitgetrokken voor deze zaak. Vanmiddag komt de officier van justitie met haar strafeis. Morgen volgt het pleidooi van de advocaten en het laatste woord van de verdachten.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
112 rechtszaak fraude witwassen
Deel dit artikel: