Voormalige NAM-stikstofinjectieput Koekange in beeld om energie op te wekken

NAM-locatie Koekange Oshaarseweg
De NAM-locatie langs de Oshaarseweg in Koekange tijdens de ontmanteling in september © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Gemeente De Wolden onderzoekt of een energiehub mogelijk is in Koekange. Dat is een plek waar partijen samen energie kunnen opwekken, opslaan of transporteren. De gemeente denkt dat de oude NAM-locatie langs de Oshaarseweg het meest geschikt is.
Op de voormalige plek van de Nederlandse Aardolie Maatschappij werd stikstof in de grond geïnjecteerd, maar de locatie is overbodig verklaard en ontmanteld. Toch ligt de ondergrondse infrastructuur er nog met onder andere een krachtige stroomkabel. Gemeente De Wolden ziet daarom kansen voor een energiehub op het terrein.

Extra ruimte zandwinningslocatie

Ook zoekt de naastgelegen zandwinningslocatie een nieuwe plek om uit te breiden. Dat zou daar eventueel ook kunnen. De Wolden heeft daarom besloten om voor het hele gebied onderzoek te doen naar zowel de komst van een energiehub als extra ruimte voor de zandwinningslocatie.

Goedkeuring bewoners

De gemeente zegt dat omwonenden zijn geïnformeerd tijdens drie inspraakavonden. "Zo is een plan van aanpak tot stand gekomen dat de goedkeuring van zowel de bewoners als de professionals kon wegdragen", is te lezen in een persbericht van De Wolden.
Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels akkoord gegeven voor het plan. Op dit moment loopt er een onderzoek om te kijken of het haalbaar is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.