Qbuzz: minder vraag betekent minder bussen en personeel

Busmaatschappij Qbuzz waarschuwt medewerkers voor de mogelijk blijvende gevolgen van de coronacrisis. Topman Gerrit Spijksma zegt in een videoboodschap aan werknemers dat minder vraag uiteindelijk minder bussen en minder personeel zal betekenen.

Qbuzz laat weten dat de diensten in 2020 niet worden aangepast. Dat is volgens Spijksma mogelijk gemaakt door de financiële ruimte die de overheid heeft geboden en het is met de opdrachtgevers afgesproken. "Maar voor 2021 is de dienstregeling nog niet duidelijk", zegt Spijksma.

Zorgen bij vakbond

Volgens vakbond CNV groeit bij werknemers in het openbaar vervoer de onrust over de gevolgen die de coronacrisis uiteindelijk zal hebben voor de werkgelegenheid. "Er maken veel minder reizigers gebruik van het openbaar vervoer. En tegelijkertijd zijn er steeds meer zwartrijders, bleek onlangs uit een steekproef", zegt Job Marskamp, onderhandelaar van CNV Vakmensen. Volgens de vakbond kan het gevolg zijn dat vervoersbedrijven moeten gaan reorganiseren of zelfs failliet gaan.

CNV wil dat provincies, in hun rol als opdrachtgever, duidelijkheid geven aan de vervoersbedrijven. Zo krijgen ze voldoende perspectief om op de langere termijn de dienstregeling goed uit te kunnen voeren.

Meer over dit onderwerp:
Qbuzz openbaar vervoer corona
Deel dit artikel: