Bouw 14 windmolens Kartcircuit Pottendijk kan beginnen

Kartcircuit Pottendijk (Rechten: Janet Oortwijn/RTV Drenthe)
Kartcircuit Pottendijk
De Raad van State heeft met een definitieve uitspraak vandaag groen licht gegeven voor een plan om veertien windmolens nabij Kartcircuit Pottendijk in Nieuw-Weerdinge te bouwen.
Volgens de Raad heeft eigenaar Piet Rodenburg van het kartcircuit met eigen onderzoek niet hard gemaakt dat de coureurs op de baan onaanvaardbaar veel last zullen krijgen van de rollende schaduwen die de wieken van de windmolens op de baan werpen. In ieder geval ziet de hoogste rechter geen bewijs dat coureurs tijdens het racen verblind kunnen raken, heftig schrikken en daardoor ongelukken gaan veroorzaken.

Verlies baanlicentie

De Raad van State wijst verder op foto's en documenten die windparkontwikkelaar Energiepark Pottendijk BV heeft overlegd. Daaruit blijkt dat er in Europa bij meerdere auto- en motorracecircuits hoge windturbines staan.
Eerder tijdens de rechtszaak zei Rodenburg dat enkele karting- en raceorganisaties zijn baanlicenties gaan intrekken als het windpark gebouwd wordt. De Raad van State betwijfelt of het zo'n vaart zal lopen. Rodenburg baseerde zich op een brief van de NAB (Nederlandse Autosport Bond), maar de bond meldt daarin dat Pottendijk mogelijk zijn licentie verliest als er geen compenserende maatregelen worden genomen. De Raad van State zet ook vraagtekens bij het door Rodenburg overlegde onderzoek, waar de NAB zich op baseert.

150 meter hoog

Verder veegt de Raad in de uitspraak ook alle overige bezwaren van tafel, waaronder die van het Erkende Overleg Partners-Platform de Monden (EOP). Kortom, Energiepark Pottendijk BV kan beginnen met de bouw van veertien windturbines van 150 meter hoog en een gemiddelde opbrengst van 50 megaWatt.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.