Drentse ijsbanen klaar voor nieuwe schaatsdag, marathon komt net te vroeg

ijsbaan Nieuw-Buinen
De ijsbaan in Nieuw-Buinen vanochtend © Monique Wessels
De ijsverenigingen in Nieuw-Buinen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord maken zich op voor weer een nieuwe schaatsdag. Beide ijsbanen liggen er prima bij en kunnen de schaatsliefhebbers ook vandaag weer verwelkomen. Er is alleen nog niet voldoende ijs voor het houden van een marathon.
De vereiste marge van 3 centimeter werd wel gehaald in Noordlaren, waar gemiddeld 3,5 centimeter ijs ligt. En dus zal daar, net over de grens in Groningen, vanavond de tweede marathon van het jaar worden verreden. Aanvankelijk leek Haaksbergen die eer te krijgen, maar de ijskwaliteit op die baan valt tegen. De eerste marathon op natuurijs werd gisteravond verreden in Winterswijk.

Boer al vroeg aan het sproeien

"Wij gunnen de marathon aan Noordlaren. Ze zijn qua aantal centimeters ijs simpelweg verder", zegt Monique Wessels van de schaatsvereniging in Nieuw-Buinen. "Wij hebben de baan gisteren eerder opengedaan, dus hier is meer geschaatst. Er zijn echt heel veel mensen geweest en dat doet wel wat met de ijskwaliteit. Vanochtend heeft de boer heel vroeg weer gesproeid om de laatste oneffenheden weg te werken."
(Verhaal gaat verder onder de foto)
ijsbaan Nieuw-Buinen
De zon schijnt op de ijsvloer in Nieuw-Buinen © Monique Wessels
Volgens Wessels is er slechts een dun laagje op het ijs bijgekomen. "We hebben vannacht niet zo heel veel gedaan. We richten ons vandaag dus gewoon op het publiek. Daar is de baan nu perfect voor. Het ijs glanst heel mooi, het is net een spiegel. En het zonnetje schijnt, dus het is echt genieten."
Wessels verwacht niet dat Nieuw-Buinen nog in aanmerking komt voor een eventuele derde natuurijsmarathon. "Als die ergens nog verreden kan worden, dan is het morgenvroeg. Maar dat vind ik best wel spannend, want volgens mij gaat het morgen vrij snel weer richting dooi. Ik verwacht het dus niet bij ons."

Zon goed voor de sfeer, minder goed voor de baan

"We moeten vandaag zeker meepakken, want de dooi komt er inderdaad aan", vult Margriet Sieben van de schaatsvereniging in Nieuw-Amsterdam/Veenoord aan. "Maar onze ijsbaan heeft zich gisteren heel goed gehouden. Vannacht is er weer een nieuw laagje op gebracht en de baan ligt er nu prachtig bij. Ik hoop alleen dat de zon niet te fel wordt. Dat is weliswaar perfect voor het sfeertje, maar minder goed voor de baan. Ach, het is ook nooit goed hè?", lacht ze.
Het is altijd een soort spagaat: je wil graag een marathon organiseren, maar je wil ook dat je leden gebruik kunnen maken van de baan"
Margriet Sieben, schaatsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord
Hoewel de baan in Nieuw-Amsterdam/Veenoord dus in prima conditie is, komt een marathon nog te vroeg. "Het is superleuk voor Noordlaren. Wij komen nog niet aan de 3 centimeter, dus dan houdt het op. Het is altijd een soort spagaat: je wil graag een marathon organiseren, maar je wil ook dat je leden gebruik kunnen maken van de baan. We zijn nu heel blij dat we onze leden gisteren zo'n mooie schaatsdag hebben kunnen geven."
Of er donderdag een eventuele marathon komt, ziet ook Sieben somber in. "Vandaag krijgen we nog een redelijke vorstdag, maar het kwik loopt wel wat op. Als de temperatuur boven het vriespunt komt en de zon schijnt volop, kan het heel hard gaan. Daar zijn we eigenlijk een beetje huiverig voor."

Korte winters

Het is volgens Sieben wel vaker een probleem om in ons land een serie aan marathons te houden. "Het is officieel een vierdaagse, maar in ons land hebben we van die korte winters. Dan kom je vaak niet toe aan marathons op vier aaneengesloten dagen. Voor dit moment moeten we gewoon maar genieten van het ijs, want je weet nooit hoe lang het duurt."
Marathon in Noordlaren begint om 19.00 uur
Op de ijsbaan in Noordlaren is voor vanavond een wedstrijd voor zowel de mannen als de vrouwen uitgeschreven. De vrouwen beginnen om 19.00 uur, de mannen om 20.15 uur.
Noordlaren organiseerde meerdere keren de eerste marathon op natuurijs. Eind 2021 kwamen de marathonschaatsers voor het laatst naar de Groningse plaats.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.