Experiment met mondkapjes in Drenthe 'nu niet aan de orde'

Veiligheidsregio's willen mondkapjes inzetten om te kijken of het dragen ervan invloed kan hebben op het gedrag van mensen. Dat zei voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls na afloop van een overleg met het RIVM en het kabinet.

Hoe die experimenten eruit komen te zien en waar die worden gedaan, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat Drenthe daar in ieder geval niet aan meedoet. Volgens een woordvoerder is een Drentse deelname aan een experiment 'nu nog niet aan de orde'. "Daarover zouden Drentse gemeenten eerst overleg moeten voeren. Medio augustus is er weer zo'n overleg", aldus de woordvoerder.

Eerder vandaag spraken de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's met elkaar over mogelijk regionaal maatwerk tegen de verspreiding van het coronavirus. Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo zat daar als plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe bij.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de experimenten worden gedaan in regio's waar het aantal besmettingen harder oploopt, zoals Amsterdam, Rotterdam, Zuid-Holland en West-Brabant. Volgens Bruls gaat het overigens niet alleen om het dragen van mondkapjes, maar worden mogelijk ook andere maatregelen getroffen om het coronavirus te bestrijden. Over de voorwaarden wordt nog gesproken, zei Bruls.

Geen wettelijke grondslag

Wettelijk gezien kunnen en mogen de burgemeesters namelijk helemaal geen mondkapjesplicht invoeren in hun stad of regio, meent hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Als er op dit moment ergens in Nederland een mondkapjesplicht gaat gelden, houdt dat voor de rechter geen stand, zodat eventuele boetes ook vervallen. Daarvan is Brouwer overtuigd.

Volgens hem moet de zogeheten coronawet eerst worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Zolang die wet er niet is, is er geen wettelijke grondslag voor verplichte kledingvoorschriften. "Artikel 10 van de Grondwet bepaalt het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, de privacy zeg maar. Een grondrecht kan je niet zomaar inperken. En een burgemeester of een veiligheidsregio mag dat al helemaal niet. Die bevoegdheid komt alleen de regering en de Staten-Generaal toe, wanneer bijzondere omstandigheden om speciale wetgeving vragen", aldus Brouwer tegenover het ANP. "Een mondkapjesplicht kan dus niet tijdelijk geregeld worden in een noodverordening, dat is ongrondwettelijk."

De hoogleraar benadrukt dat hij zeker geen tegenstander is van het dragen van een mondkapje. "Sterker nog: ik vind dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en een mondkapje moet dragen in omstandigheden die daarom vragen. Ik vind dat de overheid dat dringende advies zou moeten geven. Overtuig de samenleving van het nut. Dat zorgt voor sociale controle. Dat werkt beter dan een van bovenaf opgelegde plicht."

RIVM: 'Geen bewijs voor nut mondkapjesplicht'

Jaap van Dissel, de corona-adviseur van het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Het Outbreak Management Team van het RIVM boog zich gisteren over de vraag of een mondkapjesplicht nut kan hebben. Het kabinet wil ook geen landelijke plicht.

Deel dit artikel: