Rechter zet streep door besluit: kinderhartchirurgie niet alleen in Groningen en Rotterdam

Kinderhartchirurgie blijft in Groningen
Rechter haalt streep door besluit minister over kinderhartchirurgie © RTV Noord
De operaties aan aangeboren hartafwijkingen worden voorlopig niet geconcentreerd in Rotterdam en Groningen. Het besluit daarover van het ministerie van Volksgezondheid is donderdag teruggedraaid door de rechtbank in Utrecht.
Daar hadden de universitaire ziekenhuizen van Leiden, Amsterdam en Utrecht het besluit aangevochten. Zij dreigden de operaties kwijt te raken.

Niet goed onderzocht

Volgens de rechtbank heeft het ministerie niet goed onderzocht of het wel nodig is om het aantal ziekenhuizen waar de hartoperaties kunnen worden uitgevoerd, terug te brengen van vijf naar twee. Het is daardoor niet duidelijk of dit besluit 'noodzakelijk en evenwichtig en daarmee evenredig is'.
Volgens het ministerie is het beter om de operaties te concentreren. Het gaat om een paar ingrepen per jaar, waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Als die operaties worden geconcentreerd, voeren de overgebleven universitaire ziekenhuizen meer operaties uit en gaat het niveau omhoog, is de uitleg.
Omdat ze de kinderhartoperaties dreigen kwijt te raken, hadden de kinderhartcentra Leiden/Amsterdam en Utrecht in oktober aangekondigd dat ze meer willen samenwerken. De beide teams moeten één team op twee locaties worden, in Utrecht en Leiden.

Lange strijd

In 2022 besloot zorgminister Ernst Kuipers net als zijn voorganger Hugo de Jonge om de kinderhartcentra in Rotterdam en Utrecht te concentreren. Dit leidde tot grote verontwaardiging in het Noorden. Een kwart miljoen mensen ondertekenden een petitie tegen het besluit.
Er werd een nieuw onderzoek ingesteld naar de gevolgen van het besluit. Eén van de conclusies was dat sluiting van het kinderhartcentrum van het UMCG tot onevenredig grote nadelen leidt voor de academisch medische zorg in Noord- en Oost-Nederland.
Begin 2023 werd een nieuw besluit genomen, nadat de ziekenhuizen onderling niet tot een oplossing kwamen. Kuipers koos voor concentratie in Groningen en Rotterdam, maar dat besluit is dus nu weer van tafel geveegd.
Nederland heeft nu vier centra voor kinderhartchirurgie. Een daarvan is het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC. De andere drie centra zijn bij de universitaire ziekenhuizen in Utrecht (UMCU), Rotterdam (Erasmus MC) en Groningen (UMCG).

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.