Hof doet uitspraak in hoger beroep 'kofferbakmoord' Coevorden

Kofferbakmoord - Mercedes in Stieltjeskanaal
Ralf Meinema werd 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes © Persbureau Meter
Gaat de 45-jarige Hans O. uit Emmen voor de moord op Ralf Meinema uit Klazienaveen in 2017 alsnog de cel in? Of is het hof in Leeuwarden gelijkgestemd met de rechtbank in Assen en komt het opnieuw tot een vrijspraak. Vandaag wordt in hoger beroep uitspraak gedaan in deze opmerkelijke moordzaak.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind november voor moord in vereniging 20 jaar cel tegen Hans O. De advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, zei ervan uit te gaan dat O. de moord niet alleen kon hebben gedaan. Wie de helpers zijn geweest, heeft het OM nooit hard kunnen maken.
Meinema werd in maart 2017 levenloos aangetroffen in de kofferbak van zijn auto. De wagen bungelde half in het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. De zaak is daardoor bekend komen te staan als de 'kofferbakmoord'. O. werd in mei 2022 door de rechtbank Assen vrijgesproken vanwege te weinig bewijs. Het OM vindt dat de rechtbank in Assen de bewijsmiddelen verkeerd heeft gewaardeerd en ging tegen deze beslissing in hoger beroep.

Geen bewijs voor betrokkenheid

De Klazienavener is door extreem geweld om het leven gebracht. Hersenletsel is de doodsoorzaak. Hij is met een zwaar voorwerp meer dan zeven keer op het hoofd geslagen. De man zag er verminkt uit. O. werd in 2018 voor het eerst opgepakt voor medeplegen van de moord. Na hem werden toen ook zijn neefje Harm O. en Kenny B., opgepakt als verdachten. Zij zouden Hans O. hebben geholpen bij de moord op Meinema.
In juni 2022 besloot het OM Harm O. en Kenny B. niet langer te vervolgen voor mogelijke betrokkenheid bij deze moord. Hiervoor was te weinig bewijs vergaard. Ook Hans O. kwam weer vrij, maar werd in oktober 2020 opnieuw opgepakt. Er waren volgens het OM meer aanwijzingen dat hij wel een rol zou hebben gehad in de moord.
Hans O. zweeg vooral. Ook over het feit dat hij de avond voor de vondst van het lichaam contact had gehad met Meinema. Uit het onderzoek bleek dat O. als enige de avond voor de moord nog contact heeft gehad met het slachtoffer. Toen de man werd geconfronteerd met de camerabeelden van de aankoop van een prepaid-telefoon, gaf hij mondjesmaat toe. Hij zou zijn benaderd door Meinema voor een drugsdeal.

Telefoongegevens

Het OM gelooft dit niet. Volgens de AG is het contact uitgegaan van O. Dit blijkt uit verschillende telefoongegevens. O. verklaart wisselend over deze gegevens. Volgens het OM is O. mogelijk de laatste die Meinema in leven heeft gezien. Het OM gaat ervan uit dat O. bewust gebruik heeft gemaakt van een prepaid-telefoon, zodat dit contact achteraf niet meer getraceerd kon worden. Het is niet voor niets dat O. na de moord zich van dit toestel heeft ontdaan, zei de AG in Leeuwarden.
Het OM gaat ervan uit dat het drugsdealverhaal van O. een verzonnen verhaal is. Het lijkt er volgens het OM meer op dat Meinema naar Emmen is gelokt. Daarnaast heeft een anonieme getuige verklaard dat hij O. heeft horen vertellen dat hij het slachtoffer heeft doodgeslagen. In de broekzak van Meinema is een DNA-spoor gevonden van O. Volgens de advocaat van O. hebben de mannen tijdens de ontmoeting elkaars handen geschud. Het DNA van O. kan daardoor in de broekzak van het slachtoffer terecht zijn gekomen.

DNA-onderzoek

In hoger beroep is meer DNA-onderzoek verricht. Op de broekspijp van het slachtoffer zijn bij de enkel en bovenbeen bloedsporen gevonden. Het spoor bij de enkel is een gemengd DNA-spoor van celmateriaal van O., van een onbekend gebleven persoon en het bloedspoor van het slachtoffer. Daarnaast is ook een groot DNA-verwantschapsonderzoek verricht om via familieleden de onbekend gebleven dader op te sporen. Dit leidde niet tot een match en die is persoon verder onbekend gebleven.
Het OM vindt het aannemelijk dat O. met de onbekend gebleven persoon het lichaam van Meinema heeft getild toen hij stervende was, of misschien al overleden, zei de AG.

'Op laffe en genadeloze wijze van leven beroofd'

Meinema is op een laffe en genadeloze wijze van het leven beroofd, vindt de AG. Er is geprobeerd de auto te laten verdwijnen. Dat is mislukt, de auto bleef in de wal haken. Het is nooit duidelijk geworden waarom Meinema naar Emmen werd gelokt en vervolgens vermoord. "Het gaat alle voorstellingsvermogen te buiten hoe Ralf de laatste momenten van zijn leven heeft beleefd", zei de AG op zitting.
De familie vorderde destijds bij de rechtbank in Assen een schadevergoeding van 68.000 euro. Die werd door de vrijspraak tenietgedaan. Het OM vindt dat O. deze vergoeding, bij een veroordeling, alsnog moet betalen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.