Geen verplichte quarantaine en test na thuiskomen uit risicogebied

Er komt geen verplichte quarantaine voor reizigers die terugkomen uit risicogebieden. Ook een verplichte test lijkt er niet te komen. De Veiligheidsregio Drenthe was voor zo'n verplichting.

Nederlanders die terugkeren uit risicogebieden wordt wel dringend verzocht twee weken thuis te blijven, meldt de NOS. Het gaat om reizigers die terugkomen uit gebieden die door het ministerie van Buitenlandse Zaken als oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet gaan) zijn aangemerkt in verband met het coronavirus. Verplichte quarantaine lijkt juridisch onhaalbaar.

Het kabinet onderzoekt mogelijkheden om passagiersstromen te kunnen registreren. Steekproefsgewijs zou kunnen worden gecontroleerd of mensen zich houden aan thuisquarantaine. Ook komt er een voorlichtingscampagne over terugkeren uit risicogebieden.

Verplichte test

Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe Marcel Thijsen zei deze week na overleg met andere veiligheidsregio's dat het goed zou zijn als er verplicht getest zou worden na terugkomst uit een risicogebied. "Die eerste golf kwam ook juist via toeristen uit Duitsland en Oostenrijk naar ons land", gaf hij als argument.

Het kabinet lijkt dat idee niet te zien zitten, melden Haagse bronnen aan de NOS. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om vrijwillig testen mogelijk te maken bij aankomst in Nederland, voor mensen zonder klachten.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Lees ook:

Deel dit artikel: